Jagode

Jagode

Naše reference

PROLEĆNA SADNJA JAGODA I VAŠA ISKUSTVA

Porodica Barna iz Temerina odlučila je da se bavi amaterskom proizvodnjom jagoda u sopstvenoj bašti. Želeli su da posade jagode prolećnom sadnjom. Pomoć su potražili od nas pa pročitajte kakva su njihova iskustva.

„Kao porodica odlučili smo da se u 2020. godini upustimo u amaterski uzgoj jagoda u sopstvenoj bašti. Dugo smo tragali za sadnicama koje će biti obećavajućeg prinosa, ali i lake za uzgoj od strane amatera u jagodičarskoj proizvodnji. Posle jedne neuspešne sadnje sadnica iz domaće proizvodnje, naša potraga nas je dovela do kompanije ATP IRRIGATION d.o.o. iz Beograda i njihove ponude frigo živića jagoda sorte Rumba u klasi A poreklom iz Holandije.

Sama komunikacija sa predstavnicima kompanije je bila brza, jednostavna i efikasna, te smo se odlučili za inicijalnu kupovinu 100 frigo živića jagoda sorte Rumba, koju smo odabrali u skladu sa savetima predstavnika kompanije kao sorte koja odgovara našem podneblju i daje zadovoljavajući prinos i jagode izuzetno atraktivnog ukusa. Jedan od važnih faktora koji je uticao da donesemo odluku o kupovini upravo ovih živića jeste i činjenica da je, prema nama dostupnim podacima, jedino kompanija ATP IRRIGATION d.o.o. imala u ponudi živiće namenjene prolećnoj sadnji.

Živići koje smo dogovorili i poručili isporučeni su prvog aprila 2020. godine, proces njihovog rasađivanja i početka uzgoja prikazan je u okviru Slike 1.

Slika 1 - Živići jagoda sorte Rumba neposredno nakon rasađivanja (fotografisano: 02.04.2020.)

Ubrzo nakon rasađivanja bili smo pozitivno iznenađeni napretkom i razvojem našeg polja jagoda. Pratili smo  preporuke  stručne službe kompanije ATP IRRIGATION d.o.o. i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su se svi rasađeni živići, njih 100 primili i veoma brzo i uspešno razvijali. Njihov razvoj se može videti na priloženim fotografijama.

              

Slika 2 i 3 - Rast i napredak sadnica (fotografisano: 11.04.2020.) i cvetanje sadnica (fotografisano: 27.04.2020.)

S obzirom na to da je ovo bila prva godina u kojoj smo gajili jagode, nismo očekivali veliki prinos, ali nas je ostvareni prijatno iznenadio. Već sredinom maja smo dobili priliku da okusimo prve plodove, jagode, iz našeg uzgoja. 20 maja 2020. godine su ubrane naše prve jagode. Njihove slike slede. Težina jagoda koje smo uzgojili je bila od 20 do 23 grama.

              

Slika 4 i 5 - Plodovi (fotografisano: 18.05.2020.)

Na osnovu svega navedenog moguće je reći da smo zadovoljni sa „eksperimentalnim“ uzgojem naših jagoda, te planiramo da u sledećoj godini, na proleće 2021. godine rasadimo još oko 1000 živića. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo stručnom timu preduzeća ATP IRRIGATION d.o.o., a posebno Jokić Slađani, koja je imala razumevanja za naša brojna pitanja i nedoumice vezane za nabavku sadnica i pomogla nam vezano za izbor sorte istih".

               

Slika 6 i  7 - Prinos jagoda (fotografisano: 22.05.2020. I  25.05.2020.)

 

Rane sorte

Povratak na odabir sorti jagoda


Wendy je jedna od najranijih sorti jagode koja je prilagođena uslovima umerenokontinentalne klime. Očekivani početak berbe je kraj aprila-početak maja meseca.

Formira snažan bokor sa dugim rodnim grančicama koje ostaju poluuspravne u prvoj seriji berbe. Karakteriše se uniformnim, jarko crvenim, izuzetno atraktivnim plodovima bogatog i osvežavajućeg ukusa. Plod je široko konusan, krupan, čvrst, dobro podnosi zamrzavanje. Sadržaj ukupnih kiselina u plodu je nešto niži, što joj daje veću slast koja je praćena izuzetnom aromom jagode.

Umerene je produktivnosti, ali tokom čitave sezone daje krupan plod. Prosečna težina ploda je 13-14gr. Odličan izbor za ranu proizvodnju na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru.

TOP TEN po klasifikaciji Noursefarms rasadnika.

wendy jagoda    wendy jagoda


honeoye jagoda    honeoye jagoda
honeoye jagoda    honeoye jagoda

HONEOYE (Medena) je stara sorta sa kojom je veliki broj proizvodjača bio zadovoljan zbog ranog dospeća (jedna od najranijih sorti), ukusa i zato što je veoma dobre rodnosti. Jedan od dobijenih komentara proizvodjača sa iskustvom, koji je prvi put gajio Honeoye bio je – "Kraljica jagoda".

Biljka je otporna na zimske mrazeve, ima uspravne listove, tolerantna je na bolesti lista. Ima dugačak period zrenja sa visokim procentom krupnih plodova tokom čitave sezone. Izuzetno je otporna u hladnim klimatskim područjima.

Plodovi su čvrsti, srednje krupni, jasno crvene boje, veoma ukusni. Odlično podnose zamrzavanje. Genetski potencijal sorte je 900-1050 gr. (oko 10 gr po plodu).

Kod Honeoye sorte u punoj berbi imamo više plodova nego lista i sorta je iz tog razloga posebno dobra za plantaže kod kojih ima dosta rose (zbog slabije bujnosti izbeći će se problemi sa truleži plodova).

honeoye jagoda    honeoye jagoda
honeoye jagoda    honeoye jagoda
honeoye jagoda    honeoye jagodaSjajan početak leta

rumba jagoda

Rumba je sorta ranog vremena zrenja (među najranijim u Evropi), koja se ističe svojim predivnim, sjajnim, svetlo crvenim plodovima. Najbolje osobine Rumbe su duga mogućnost skladištenja i lep sjaj koji je jasno izražen i posle nekoliko dana čuvanja. Rumba gotovo nikada ne formira deformsane plodove. Pogodna je za gajenje u hladnijim regionima Zapadne Evrope. Na otvornom polju Rumba se gaji kao zamena za sortu Honeoye. Uspešno se može gajiti i u tunelima.

Cvetanje i period berbe
Rumba cveta prilično rano pa ponekad može doći do izmrzavanja cveta usled pojave noćnih mrazeva. Cvetovi su srednje veličine i formiraju veliki broj prašnika. Produkcija polena je više nego dovoljna, što osigurava dobro zametanje plodova. Period početka cvetanja i berbe su slični kao kod sorte Honeoye. Međutim, berba kod Rumbe duže traje što rezultira većim ukupnim prinosom u poređenju sa sortom Honeoye. Plodonosi oko 27 – 28 dana. Daje visok procenat plodova prve klase.

Kvalitet ploda
Plodovi sorte Rumba su uniformni, intezivno sjajni, crvene boje, sočni i prijatnog ukusa. Iako su semenke blago udubljene ponekad se jasno ističu na plodovima. Plodovi su čvrsti i dobro podnose rukovanje sve dok se berba izvodi u pravim uslovima. Pored toga, veoma su sjajni čak i nakon nekoliko dana skladištenja. Prosečna masa ploda je značajno veča u poređenju sa plodom sorte Honeoye. Druga serija plodova je takođe dobre krupnoće. U izuzetnim situacijama primarna serija plodova može biti veoma krupna. Kako Rumba, kao i Honeoye, daje tamno obojene plodove berba se mora izvoditi redovno i na vreme. Generalno plod je prilično otporan prema truleži ploda (Botrytis), pepelnici (Sphaerotheca macularis) i efektima kiše.

Produktivnost
Rumba daje veći prinos u poređenju sa sortom Honeoye. Takođe, krupnoća ploda je značajno veća. Iznad svega krupnoća plodova druge i treće serije je dobra. Plodovi sorte Rumba se lako beru i zahtevaju veoma malo sortiranja. Pokrivanjem biljaka agrilom berba može početi i 4 do 7 dana ranije. Očekivano je da se u punom rodu ubere do 1050 gr po bokoru (odnosno 270 gr u prvom rodu kod prolećne sadnje).

Osetljivost prema prouzrokovačima bolesti
Rumba je minimalno podložna bolestima. Bokor je veoma snažan i do sada gotovo nisu uočeni veći problemi sa prouzrokovačima bolesti kod jagode. Pokazala je otpornost i prema prouzrokovačima bolesti iz zemljišta kao što su kožasta trulež (Phytophthora cactorum) i traheoverticilioza (Verticillium dahliae).

rumba jagoda

Iskustva proizvođača
Gajenje sorte Rumba počinje najčešće sa frigo sadnicama. Rumba produkuje zdrave plodove, koji ne dostižu naročito veliku krupnoću. Do druge godine formira snažan bokor koji daje odličan prinos. Rodne grančice rastu dovoljno daleko od biljke, ali nisu previše duge, što omogućava izvesnu zaštitu od noćih mrazeva i jake kiše. Kao i druge sorte, Rumba zahteva pravovremenu zaštitu od crne truleži korena i truleži plodova. Sorta Rumba je naročito povoljna za ranu proizvodnju na otvorenom polju.
Vrlo dobre rezultate daje i pri gajenju u tunelima. Berba počinje nekoliko dana nakon sorte Clery, ali period berba traje duže. Istovremeno, Rumba produkuje više plodova u prvoj berbi u poređenju sa Clery.
Postoje neke indicije da Rumbi ne treba davati previše bora (B), jer ovaj mikroelement biljka veoma lako apsorbuje što vrlo brzo rezultira suficitom. Osim pomenutog, Rumba nema nekih posebnih zahteva i dosta je jednostavna za gajenje.

Tabela 1. Poređenje Rumbe sa sortama Sonata i Honeoye *Skala od 1-9. Veći broj označava bolji ukus, konzistenciju, mogućnost skladištenja i manju osetljivost pokožice.

rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagodaJedna od najukusnijih sorti

darselect jagoda

Darselect spada u grupu srednje ranih sorti. Veoma dobre prilagodljivosti na različite uslove gajenja, pogodna za gajenje i na otvorenom polju ali i u plasteničkoj proizvodnji. 90% potrošača je ocenilo Darselect kao sortu izuzetnog slatkog ukusa, atraktivnog i čvrstog ploda, čime je zasluženo svrstana u TOP 10. Formira snažan uspravan bokor sa a dobro razvijenim korenovim sistemom. Prosečna masa ploda je 19-20 g, daje oko 90% prve klase, pošto se u poslednjim berbama zpaža smanjenje krupnoće ploda. Plodovi su svetlije crvene boje bez sklonosti ka tamljenju nakon berbe i odlične je transportabilnosti. Prosečan prinos varira od 700-900 g po bokoru. Pogodna je i za zamrzavanje i svežu potrošnju.

Top ten po klasifikaciji Noursefarms rasadnika.

Plodovi su konusni, sjajni, veoma krupni, čvrstii transportabilni. Održava veličinu ploda tokom godine, čak preko 90% plodova prve klase. Snažna biljka I dobar rod.

darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagodaMeđu najranijim u Evropi

Darojal je među najranijim sortama u Evropi. Formira vrlo snažnu, bujnu biljku i jak korenov sistem.

Daje vrlo atraktivne, krupne plodove, u proseku 9gr po plodu. Plod je konusnog oblika, tamno crvene boje u punoj zrelosti. Izraženi ukus i aroma. Ima čvršći plod, i pokožicu i meso, stoga je veoma transportabilna. Daje mali procenat plodova druge klase. Odlično podnosi i skladištenje.

Biljka ima i veoma jake cvetne drške koje se obaraju na foliju tek kad plodovi postanu krupni. Ovo je posebno značajno kod kišnih perioda tokom cvetanja i formiranja plodova.

Iz razloga što je sorta vrlo bujna, potrebno je voditi računa o prihranjivanju azotom da bi se regulisala bujnost.

Kao sorta otporna je na zimske mrazeve i prilično toleratna. Zahteva veće norme zalivanja u odnosu na druge vrste.

darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda


CORY  je holandska sorta ranog vremena zrenja, stiže na rod oko 2 dana posle najranijih sorti na tržištu. Biljke su srednje bujne, jake i zdrave. Jedna od glavnih karakteristika je visok prinos i ukoliko se poštuje tehnologija ishrane  ima i veliki procenat plodova prve klase. Plodovi sorte Cory  su ukusni, krupni,  jake crvene boje spolja  i iznutra i plodovi se odlikuju  izuzetnom čvrstinom koja omogućava čuvanje ploda čak i do 3 nedelje. Cory je idealna sorta za izvoz, sa tog aspekta gledano slobodno možemo reći među najboljima na tržištu.  Izborom sorte Cory napravićete „pun pogodak“.

                                                                   


                                                                 

  

Srednje rane sorte

Povratak na odabir sorti jagodaSjajni dragulj

jagoda vivaldi

Vivaldi je sorta jagode srednje ranog vremena zrenja, sjanih svetlocrvenih plodova, čvrstog mesa i odlične trajašnosti. Vivaldi nosi atraktivne plodove, dobrog ukusa i velike otpornosti prema pritiscima i ubojima. Zbog svoje odlične skladišne sposobnosti ova sorta je pogodna za udaljena tržišta i predstavlja odličnu alternativu za sortu Sonata. Vivaldi je takođe interesantna za programiranu letnju proizvodnju sa čekajućim sadnicama i za plasteničku proizvodnju.

Cvetanje i period berbe
Kvalitet cveta sorte Vivaldi je dobar. Cvetovi su srednje veličine i proizvode dovoljne količine polena što rezultira malim procentom deformisanih plodova. Cvetovi u cvasti imaju tendenciju da se istovremeno razvijaju u cvasti što može rezultirati nešto sitnijim plodovima i kraćim periodom berbe. Cvasti su normalno pozicionirane ispod lista. Kada se gaji u zatvorenom prostoru cvasti moraju biti dovoljno raširene. Berba sorte Vivaldi u proseku počinje dva dana ranije u poređenju sa sortom Sonata.

jagoda vivaldi

Kvalitet ploda
Vivaldi produkuje konusne, svetlo sjajne plodove, veoma sočne i prijatnog ukusa. Plodovi su nešto manje krupnoće u poređenju sa plodovima sorte Sonata. Nije sklona ubojima i povredama, pa i ako su prisutne jako slabo se uočavaju. Imaju odličan rok trajanja. Pri jako visokim temperaturama plod može dobiti tamnu boju. Plod je srednje otporan prema plesni.

Produktivnost
Prinos i veličina ploda sorte Vivaldi su gotovo dobri kao kod sorte Sonata. Plodovi se lakše odvajaju pri berbi u poređenju sa Sonatom. Odgajivači tehnologijom gajenja treba da stimulišu postepenu uniformnu diferencijaciju cvetnih pupoljaka koja će rezultirati pdužim periodom cvetanja i povećanjem prosečne mase ploda.

jagoda vivaldi

Osetlivost prema prouzrokovačima bolesti
Sorta Vivaldi stvara snažnu uspravnu biljku koja pokazuje osetljivost prema pepelnici (Sphaeroteca macularis) krajem berbe, međutim do danas plesan na plodovima nije uočena. Ipak Vivaldi je umerno osetljiva prema vlažnoj truleži korenovog vrata (P. cactorum) kai i prema sivoj plesni (B. cinerea). Osetljivost prema zelenom uvenuću (V. dahliae), lisnoj pegavosti jagode (Xanthomonas fragariae) i antraknozi (Colletotrichum acutatum) još uvek nije poznata, jer simptomi još uvek nisu zapaženi na biljkama.

jagoda vivaldi    jagoda vivaldi

Dosadašnja iskustva
S'obzirom da je Vivaldi relativno nova sorta jagode iskustva u njenom gajenju su reletivno ograničena iako se zna da Vivaldi ima visoke zahteve prema relativno niskim temperaturama u periodu zimskog mirovanja, što treba uzeti u obzir prilikom gajenja ove sorte u ranoj proizvodnji u tunelima i plastenicima. U principu, sorta Vivaldi pogodna je i za gajenje na otvorenom polju i u plasteničkoj proizvodnji kao i u tunelima.

jagoda vivaldi

jagoda vivaldi    jagoda vivaldi
jagoda vivaldi    jagoda vivaldi
jagoda vivaldi    jagoda vivaldi
jagoda vivaldi    jagoda vivaldi
jagoda vivaldi    jagoda vivaldiVodeća sorta u Evropi

jagoda elsanta

Elsanta je vodeća sorta za uzgoj u zaštićenom prostoru, ali je pokazala odlične rezultate i na otvorenom polju. Sazreva dva do tri dana pre sorte Marmolada. Visokoprinosna sorta, koja u povoljnim klimatskim uslovima i pri adekvatnoj tehnologiji gajenja može da da prinos i preko 1 kg po bokoru. Odgovaraju joj lakša, peskovita zemljišta, blago kisele reakcije. Odlikuje se krupnim plodom, zatupasto konusnog oblika, svetlocrvene do narandžaste boje pokožice. Meso ploda je odličnog ukusa i izražene prijatne arome.

Odličan ukus i aroma ploda, krupan plod. Bere se na početku zrelosti i može se dugo čuvati.

Plod je vrlo krupan (prosečno oko 26gr), konusnog oblika, svetlocrvene boje. Meso samog ploda je narandžasto dok je pokožica izrazito crvena. Čvrst plod, aromatičan, dobrog kvaliteta, odlično podnosi transport i skladištenje.

Sorta ima visok rodni potencijal a među njima visok % plodova prve klase. Prinos po bokoru varira od 500-1000gr u zavisnosti od tehnologije gajenja. Dobra je za svežu potošnju I za preradu.

elsanta jagoda    elsanta jagoda
elsanta jagoda    elsanta jagoda
elsanta jagoda    elsanta jagoda
elsanta jagoda    elsanta jagodaUkus severa

jagoda polka

Konačno, za proizvođače industrijskih jagoda u ponudi su SENGA SENGANA i POLKA. Polka je krupnija od S. Sengane, takođe odličnog ukusa i prvi plodovi se mogu prodati i u konzum.

- Visoko rodna sorta;
- Odličan ukus;
- Otporna na bolesti;
- Koristi se za konzum i preradu;
- Odlična zamena za Sengu Senganu;

Srednje krupan, sjajan plod, srcastog do konusnog oblika. I meso i pokožica ploda su intenzivno crvene boje. Vrlo prijatnog ukusa. Čvrsti.

Dozreva otprilike u isto vreme kada i Elsanta (oko 20-og maja).

Veoma otporna na mraz. Može da se gaji više godina. Prilično je otporna na pepelnicu i na crvenu pegavost lista. Bolje uspeva na težim zemljištima.

jagoda polka


Savršen spoj ukusa i izgleda

sonata jagoda    sonata jagoda

Sonata je naslednica Elsante. Slađa je i ukusnija od nje. Snažna biljka koja svojim krupnim listovima štiti cvetove i male plodove od poznih mrazeva ali i jake insolacije. I sama biljka je otporna na zimske mrazeve. Ekstremna prednost Sonate je izuzetno dobar konusan oblik i ukus ploda, koji je sjajan i bez deformacija (insekti vole njen cvet). Ukus ploda je veoma aromatičan sa izraženom aromom jagode. Vrlo sočan. Ujednačene srednje krupnoće, jarko crven, unutrašnjost roze boje, ne menja boju tokom skladištenja. Rodnost je veoma dobra.

Plod jeste čvrst, ali treba voditi računa o tome da je pri visokim temperaturama ponekad osetljiv na pritiske i uboje. Ovo se može kontrolisati adekvatnom učestalošću berbe. Daje visok procenat uniformnih plodova. Laka je za branje. Optimalan momenat za berbu je kada plodovi budu narandžastocrvene boje jer plodovi dobijaju boju i nakon berbe što, napokon, rezultira jasno crvenom bojom ploda. Dolazi na rod oko 23. Maja. Prosečna težina ploda je 22gr.

Biljku treba preventivno zaštiti od truleži korena (obavezno se radi na visokim bankovima) i sive plesni, a poželjno je uraditi i preventivnu zaštitu od zelenog uvenuća, posebno ako je neodgovarajući predusev. Prilično je otporna na pepelnicu i na pegavost lista (Xanthomonas fragariae).

RODNI POTENCIJAL NAKON PROLEĆNE SADNJE U I GODINI I U II GODINI

sonata jagoda    sonata jagoda
sonata jagoda    sonata jagoda
sonata jagoda    sonata jagodaStara kraljica

senga sengana jagoda

Senga Sengana je najbolja sorta za preradu. Biljka je snažna, vrlo vitalna, otporna na sušu i veliki broj bolesti. Samooplodna je i veoma rodna. Plodovi su srednje krupni, sjajni, srcastog oblika, vrlo sočni i ukusni, slatko-nakiselog ukusa.. Pokožica je izrazito tamno crvene boje dok je meso tamno narandžaste boje. Sok im je tamnocrven što je, između ostalog, čini odličnom za industrijsku proizvodnju. Plod dobro podnosi transport i smrzavanje. Pogodna za industrijsku prerdu ali i stonu upotrebu.

Plodonosi oko 25. Maja. Prosečna težina ploda je između 10-12gr.

Prilično je otporna na fitoftoru, pepelnicu i zeleno uvenuće. Umereno osetljiva na Botryotinia fuckelina i pozne mrazeve.

senga sengana jagoda    senga sengana jagoda
senga sengana jagoda    senga sengana jagoda
senga sengana jagoda    senga sengana jagoda
senga sengana jagoda    senga sengana jagoda

ELIANNY je holandska sorta srednje ranog vremena zrenja. Odlikuje se zdravim biljkama, ne preterano bujnim, na kojima u pravom smislu reči ima više plodova nego listova. Plodovi sorte Elianny se odlikuju izuzetno sjajnom crvenom bojom.  Procenat plodova prve klase je visok. Ako prodaju vršite na lokalnom tržištu, u marketima i na pijacama, značajno je istaći da je Elianny sorta perfektnog ukusa, dovoljno je da je potrošač samo jednom konzumira. Bez preterivanja možemo reći da je na tržištu među najukusnijim sortama a kada je u pitanju otpornost ploda na oštećenja u kišnom periodu tu je Elianny „Bog i batina“. Upravo ukus i otpornost ploda na kišu su dovoljni razlozi da se opredelite za sadnju sorte Elianny.

      

Kasne sorte

Povratak na odabir sorti jagodaBogato iskustvo ukusa i obilja

jagoda salsa

Salsa je jedna od najrodnijih sorti. Njen potencijal u drugoj prolećnoj berbi doseže i do 1.2 kg/sadnici (45-50 t/ha) prilikom prolećne sadnje.

Nastala je ukrštanjem sorti Polka i Chandler. Dospeva na rod 7 dana posle Elsante.

Odlikuje se veoma krupnim, konusnim i ukusnim plodovima, dobre arome. Kožica je crvena a meso je roze boje. Jedina njena mana je da nije pogodna za dugotrajne transporte i ona se preporučuje za plasman gde su kraći transporti. Ovaj problem se smanjuje izbalansiranom ishranom, gde se mora ograničiti unos azota a pojačati unos kalcijuma i kalijuma.

Otporna je na zimske mrazeve, a s obzirom da je jedna od najkasnijih sorti (kasno cveta) kod nje se ne dešavaju oštećenja od poznih prolećnih mrazeva. Biljka je snažna i otporna na bolesti korena, pepelnicu i uvenuće, može se gajiti i na starijim zemljištima.

Spada u kategoriju A500 – prvi plodovi posle 8 nedelja od sadnje. Odlikuje je krupnoća ploda

salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagodaKorak do savršenstva

jagoda jive

Jive je kasna sorta sa krupnim, sjajnim plodovima narandžasto crvene boje. Lepo oblikovan i atraktivan plod je upadljiva karakteristika ove kasne sorte. Plodovi sporo sazrevaju, a berba počinje 7 do 10 dana posle Sonate. Bokor je snažan, relativno kompaktan i ima jedinstvenu tamno zelenu boju. Formira malo stolona tako da je sva životna energija usmerena na formiranje plodova. Ima snažne I krute rodne grančice koje nose veoma krupne I atraktivne plodove sa prijatnom aromo jagode. Pogodna je za gajenje u hladnijim klimatskim uslovima zapadne Evrope. Sorta Jive je otpornija prema suši u poređenju sa Sonatom i razvija dovoljno vegetativne mase do početka cvetanja. Zbog navedenih karakteristika Jive konstantno daje krupne plodove, što omogućava efikasnu berbu tokom cele sezone.

Kvalitet ploda
Jive formira krupne mesnate plodove sa lepom aromom jagode. Plodovi su uniformni, izduženi sa nešto širim i spljoštenim nosem. Sjajan narandžasto-crveni izgled plodova je upečatljiv i jedinstven među sortama kasnog vremena zrenja. Sporo sazrevanje plodova rezultira značajno većom prosečnom masom ploda u poređenjem sa sortom Sonata. Plodovi su, takođe, čvršći i manje osetljivi prema ubojima i povredama. Plodovi u punoj zrelosti ostaju živo crvene boje u dužem vremenskom periodu, što omogućava odlaganje berbe po potrebi, odnosno prema potrebama tržišta. Takođe, plodovi su veoma otporni prema kiši. Tekstura ploda se jasno razlikuje zahvaljujući izuzetnoj čvrstoći. Plodovi ove sorte su uniformnog oblika a semenke površinski raspoređenje.

jagoda jive

Cvetanje i period berbe
Jedna od najboljih osobina sorte Jive je kvalitet cveta. Cetovi produkuju veliku količinu polena, što rezultira visokim stepenom oplodnje i malim brojem deformisanih plodova. Fenofaza cvetanja kreće kasnije u poređenju sa sortom Sonata. Broj cvetova po rodnoj grančici je niži, međutim ovo se kompezuje činjenicom da Jive formira veći broj plodonosnih grančica. Ovo rezultira pravilno raspoređenom i vremenski dužom berbom. Rodne grančice ostaju tik ispod lišća, a optimalno vreme berbe je kada plodovi dobiju narandžasto crvenu boju.

Produktivnost
Prosečan prinos sorte Jive je mnogo veći u poređenju sa sortom Sonata. Plodove se ne mogu se lako odvojiti pri berbi kao kod sorte Sonata zato što Jive ima mnogo čvršće rodne grančice. Ipak, brzina berbe sorte Jive je veća zbog veće prosečne mase ploda i otvorenog tipa biljke. Plodovi sorte Jive ne zahtevaju mnogo sortiranja zbog odliče krupnoće, uniformnog oblika sa niskim procentom deformacija i izražene čvrstoće ploda. Sorta sazreva dosta sporo, što rezultira značajno većom masom ploda u poređenju sa ostalim sortama kasnog vremena zrenja. U punom rodu prosečno daje 1300gr po bokoru, odnosno 570gr već posle osam nedelja u prolećnoj sadnji.

jagoda jive

Osetljivost prema prouzrokovačima bolesti
Jive pokazuje nešto veću osetljivost prema pepelnici (Sphaerotheca macularis) u poredjenju sa sortom Sonata ali je dosta otpornija od sorte Elsanta. Pokazuje osetljivost prema truleži korenovog vrata (Phytophthora cactorum), slično sorti Elsanta. Međutim sorta Jive je izrazito osetljiva prema truleži ploda (Botrytis cinerea). Produženi period cvetanja zahteva preciznan preventivni tretman fungicidima.

jagoda jive
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagodaVrlo rodna sorta

florence jagoda    florence jagoda

Florence je jedna od kasnijih sorti, sazreva 7-10 dana posle srednjeranih npr.Elsanta, pa su joj plodovi oko 30% krupniji od Elsante. Vrlo je rodna sa atraktivnim, sjajnim, srednje krupnim, čvrstim i konusnim plodovima lepe crvene boje, ukus i aroma su izraženi. Dobra je za transport. Dozreva početkom juna. Otporna je na bolesti korena i srednje otporna na bolesti lista.

jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagodaSlatka simfonija

symphony jagoda

Simphony je jedna od najkasnijih sorti kod kojih se praktično nikada ne dešavaju oštećenja od poznih prolećnih mrazeva. Rodna je sa srednje krupnim, ujednačenim, konusnim plodovima lepe crvene boje, veoma slatkim. I samo meso je lepo obojeno. Biljka je snažna i dobro razvijena. Dozreva krajem juna.

U praksi ona počinje sa cvetanjem nekoliko dana pre nego što Rumba i Daroyal počinju sa berbom. Otporna je na trulež plodova. Veoma dobro podnosi skladištenje.

RODNI POTENCIJAL SORTE SIMPHONY OSAM NEDELJA NAKON PROLEĆNE SADNJE

symphony jagoda    symphony jagoda
symphony jagoda    symphony jagoda
symphony jagoda    symphony jagoda
symphony jagoda    symphony jagoda

DESTINY je sorta kasnog vremena zrenja. Odlikuje je vrlo brz vegetativni porast, boja lista je izraženo zelena a sama biljka nije preterano bujna. Kada u punom rodu pogledate biljku vidite da imate više plodova nego listova.  Srednje krupni plodovi su ukusni i izuzetno čvrsti, svetlo crvene boje i veoma je bitno istaći da plodovi vremenom ne tamne i da se mogu brati i naredni dan. Destiny ima dug perioda sazrevanja, bićete prisutni na tržištu na samom kraju sezone kada je cena jagoda visoka kao i na početku sezone. Destiny je pogodna za sve načine distribucije i odličan je izbor pogotovo u regionima gde postoje česti pozni mrazevi.

       

Stalnorađajuće sorte

Stalnorađajuće, ili remontantne sorte su biološki predisponirane da sukcesivno cvetaju i donose rod u toku većeg dela vegetacionog perioda (maj–oktobar). Poslednjih godina, posebno u Evropi, njihova proizvodnja dobija na značaju, jer se time produžava sezona gajenja jagoda i smanjuje uvoz u periodu deficita jagoda na tržištu, a radna snaga se ravnomernije raspoređuje. Zahvaljujući visokim kumulativnim prinosima, dugom periodu plodonošenja (5 meseci) i aromatičnim plodovima remontantne sorte postaju sve atraktivnije za gajenje.

Ono što još uvek predstavlja problem kod stalnorađajućih sorti jeste nešto lošiji kvalitet ploda u poređenju sa jednorodnim sortama kao i veća osetljivost prema bolestima. Još jedan od važnih zahteva prilikom stvaranja novih stalnorađajućih sorti jeste i povećanje otpornosti prema visokim temperaturama u toku letnjeg perioda. Oplemenjivačkim programima teži se stvaranju novih sorti koje prevazilaze postojeće nedostatke, imaju krupnije plodove, dobru skladišnu sposobnost i visoku produktivnost.

Povratak na odabir sorti jagoda


jagoda dijamante

Stvorena je u Kaliforniji ukrštanjem dve selekcije Cal 87.112-6 x Cal 88.270-1. Zamenila je sortu Selva, koja je bila dugo dominantno zastupljena u Kaliforniji i ostalim delovima Amerike.

Bokor je umereno bujan, otvoren sa srednje izraženom produktivnošću. Prinos: 530-580 g/bokoru. Superiornija je od sorte Selva po krupnoći i ukusu svežeg ploda, tolerantnosti na crvenog pauka i otpornosti na pepelnicu. Plod joj je nešto sitniji u poređenju sa sortom Elsionore (mase oko 20 g), ali je mnogo boljeg hemijskog sastava.

dijamante jagoda    dijamante jagoda


jagoda dijamante

Stvorena je u Kaliforniji ukrštanjem dve selekcije Cal 70.3-117 x Cal 71.98-605. Pripada grupi dnevno-neutralnih sort i dugo je bila dominantno zastupljena sorta u Kaliforniji i ostalim delovima Amerike.

Bokor je umereno bujan. Prve zrele plodove produkuje 30 dana nakon sadnje. Plod je srednje do izduženo konusan ili trapezast, čvrst i tamno crvene boje. U poređenju sa ostalim stalnorađajućim sortama dosta dobrog, ali pomalo suvog ukusa. Često ima izraženu šupljinu unutar ploda. Pogodna je za preradu i svežu potrošnju.


jagoda dijamante

Stvorena je u Kaliforniji ukrštanjem dve selekcije Cal 87.112-6 x Cal 88.270-1. Odlikuje se visokom produktivnošću u poređenju sa ostalim dnevno-neutralnim sortama. Konstantno produkuje plodove dok postoje optimalne temperature i uslovi za oplodnju.

Bokor je veće bujnosti u poređenju sa sortom Selva. Pokazuje visoku otpornost prema uslovima sredine. Dosta je otporna prema pepelnici i antraknozi, a visoku otpornost pokazuje i na grinje. Nešto veću osetljivost ispoljila je prema Verticilijumu pa je zdrav sadni material i dobra priprema zemljišta od suštinskog značaja za uspeh gajenja ove sorte. Splada u grupu kasnih sorti. Odlikuje se krupnim, sjajnim plodovima i većim prinosom u poređenju sa sortom Selva i Seascape. Plod je konusnog ili srcastog oblika, tamnjije crvene boje. Izuzetnog je ukusa. Pogodna je i za preradu i za svežu potrošnju.

jagoda dijamante


Harmoni® "P061103"* je izbor kompanije Vissers America BV koja nastavlja da proizvodi dobre sorte, čak i u lošijim klimatskim uslovima. Harmony je sorta koja ima potencijal da sve svoje cvetove razvije u plod. Plodovi imaju veoma lep sjaj i boju. Čvrstoća i ukus su dobri. Seme je malo dublje u koži. Sorta je tolerantna na prouzrokovače truleži i plamenjače i napade tripsa.

         

Saveti za sadnju

ZAŠTITA OD PROLEĆNIH MRAZEVA:

Može se realizovati agril prekrivkama ili biljnim antifrizima. Ako se koriste agril prekrivke treba znati da je najbolje rešenje agril folije od 30 g/m2 (štiti do -7°C, -8°C), eventualno od 22 g/m2. Ako se koriste biljni antifrizi potrebno je oko 5l/ha za tri tretmana i efikasnu zaštitu do -3°C, -4°C. Preparat je potpuno ekološki.

UPOTREBA AQUAMAGNETIC UREĐAJA:

Preporučili bismo i korišćenje uređaja AquaMagnetiC koji se ugradjuje posle filtera i ima dvostruki zadatak: da "razbija" molekule karbonta na sitne delove koji nemaju svojstvo lepljivosti na zidove cevovoda i time sprečava zapušavanje a sa druge strane pod dejstvom magnetno oplemenjene vode povećava se propustljivost ćelijskih membrana, poboljšava ishrana i rezultat toga je da se ubrzava rast i razvoj biljaka, povećava se prinos i podiže otpornost biljaka na bolesti, što automatski smanjuje upotrebu pesticida. Poboljšava se i otpornost na promene tokom skladištenja plodova u hladnjači na nivou 10-30% (u zavisnosti od biljne vrste).

ČUVANJE I TRANSPORT UBRANIH PLODOVA:

Za skladištenje, čuvanje i transport ubranih plodova jagodastog voća preporučujemo Decco "magične kese" koje će na ekološki način sačuvati svežinu i kvalitet plodova. Konkretno kod jagode čak i posle 10-12 dana od dana berbe. Veoma je bitno kese poručiti na vreme i uz njih dostavljamo i tehnologiju pakovanja i transporta. Kada Vaš kupac jednom dobije voće (i povrće) spakovano u "magične kese" sigurno je da neće tražiti drugog dobavljača.

Preuzmite u PDF formatu:
- Prolećna vs. Letnja sadnja jagoda
- Sadnja jagoda u jednoredu ili dvoredu

Ukoliko Imate bilo kakvih pitanja, ili su Vam potrebne dodatne informacije bilo bi nam zadovoljstvo da nas pozovete, posetite ili pišete nam putem mejla.

sadnice jagoda

Program zaštite i ishrane

Pored kompletne opreme i sadnog materijala ono što je novo u ATP-u je da Vam možemo ponuditi i stručnu pomoć naših inženjera (jedan je i doktor nauka) i vođenje proizvodnje jagoda. Na osnovu dimenzija Vaše parcele projektujemo u AutoCad-u plantažu i dajemo preciznu specifikaciju sa potrebnim brojem sadnica i količinama i cenama ostalog materijala.

Za naše klijente na osnovu hemijske analize zemljišta (poželjna je i hemijska analiza vode) obezbeđujemo visokokvalitena đubriva sa programima prihrane koja su prema dosadašnjem iskustvu u saradnji sa našim proizvođačima jagoda dala odlične rezultate u proizvodnji. Takođe po povoljnijim cenam obezbeđujemo i kompletan program pesticida neophodan tokom cele vegetacije. Pesticidi su usaglašeni sa listom aktivnih materija koju svake godine objavljuje EU, tako da poštovanjem tehnologije nećete imati problema pri izvozu.

Za plantaže preko 0,5 ha možemo ponuditi i praćenje proizvodnje od strane našeg stručnog tima. Ako jedan proizvođač ili nekoliko njih (ali u malom okruženju) imaju bar 2-3 ha možemo dati i kontakte u vezi otkupa ili isti i sami organizovati isključivo u varijantama kada u malom okruženju imamo min 5-6 ha jagoda sa našim sortimentom, našom tehnologijom proizvodnje i ako u okruženju postoji hladnjača.


zastita jagoda