PROLEĆNA SADNJA JAGODA

PROLEĆNA SADNJA JAGODA I VAŠA ISKUSTVA

Porodica Barna iz Temerina odlučila je da se bavi amaterskom proizvodnjom jagoda u sopstvenoj bašti. Želeli su da posade jagode prolećnom sadnjom. Pomoć su potražili od nas pa pročitajte kakva su njihova iskustva.

„Kao porodica odlučili smo da se u 2020. godini upustimo u amaterski uzgoj jagoda u sopstvenoj bašti. Dugo smo tragali za sadnicama koje će biti obećavajućeg prinosa, ali i lake za uzgoj od strane amatera u jagodičarskoj proizvodnji. Posle jedne neuspešne sadnje sadnica iz domaće proizvodnje, naša potraga nas je dovela do kompanije ATP IRRIGATION d.o.o. iz Beograda i njihove ponude frigo živića jagoda sorte Rumba u klasi A poreklom iz Holandije.

Sama komunikacija sa predstavnicima kompanije je bila brza, jednostavna i efikasna, te smo se odlučili za inicijalnu kupovinu 100 frigo živića jagoda sorte Rumba, koju smo odabrali u skladu sa savetima predstavnika kompanije kao sorte koja odgovara našem podneblju i daje zadovoljavajući prinos i jagode izuzetno atraktivnog ukusa. Jedan od važnih faktora koji je uticao da donesemo odluku o kupovini upravo ovih živića jeste i činjenica da je, prema nama dostupnim podacima, jedino kompanija ATP IRRIGATION d.o.o. imala u ponudi živiće namenjene prolećnoj sadnji.

Sadnice jagoda koje smo dogovorili i poručili isporučeni su prvog aprila 2020. godine, proces njihovog rasađivanja i početka uzgoja prikazan je u okviru Slike 1.

sadnice jagoda

Slika 1 - Živići jagoda sorte Rumba neposredno nakon rasađivanja (fotografisano: 02.04.2020.)

Ubrzo nakon rasađivanja bili smo pozitivno iznenađeni napretkom i razvojem našeg polja jagoda. Pratili smo  preporuke  stručne službe kompanije ATP IRRIGATION d.o.o. i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su se svi rasađeni živići, njih 100 primili i veoma brzo i uspešno razvijali. Njihov razvoj se može videti na priloženim fotografijama.

sadnice jagoda   sadnice jagoda

Slika 2 i 3 - Rast i napredak sadnica (fotografisano: 11.04.2020.) i cvetanje sadnica (fotografisano: 27.04.2020.)

S obzirom na to da je ovo bila prva godina u kojoj smo gajili jagode, nismo očekivali veliki prinos, ali nas je ostvareni prijatno iznenadio. Već sredinom maja smo dobili priliku da okusimo prve plodove, jagode, iz našeg uzgoja. 20 maja 2020. godine su ubrane naše prve jagode. Njihove slike slede. Težina jagoda koje smo uzgojili je bila od 20 do 23 grama.

           sadnice jagoda   Prolećna sadnja jagoda

Slika 4 i 5 - Plodovi (fotografisano: 18.05.2020.)

Na osnovu svega navedenog moguće je reći da smo zadovoljni sa „eksperimentalnim“ uzgojem naših jagoda, te planiramo da u sledećoj godini, na proleće 2021. godine rasadimo još oko 1000 živića. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo stručnom timu preduzeća ATP IRRIGATION d.o.o., a posebno Jokić Slađani, koja je imala razumevanja za naša brojna pitanja i nedoumice vezane za nabavku sadnica i pomogla nam vezano za izbor sorte istih".

           Prolećna sadnja jagoda    Prolećna sadnja jagoda

Slika 6 i  7 - Prinos jagoda (fotografisano: 22.05.2020. I  25.05.2020.)

 

Tagged under: sadnice jagoda jagode
mode_edit