Sadnice

OSNOVNE INFORMACIJE O SERTIFIKOVANOM SADNOM MATERIJALU MALINE – SORTA VILAMET

Firma ATP Irrigation u svom programu jagodastog i bobičastog voća pored jagoda i borovnica, od ove sezone u ponudi ima i sertifikovani bezvirusni sadni materijal maline, sortu VILAMET. Želja nam je da i prozvođačima malina u Srbiji obezbedimo kvalitetan sadni materijal. Imamo dugogodišnju saradnju sa holandskim rasadnicima sadnica borovnice, jagode i od ove sezone i maline.

ZAŠTO BAŠ SADNICE IZ UVOZA, A NE IZ SRBIJE? ZAŠTO RASADNICI IZ HOLANDIJE? – ovo su pitanja sa kojima se često susrećemo u našim razgovorima sa prozvođačima u Srbiji. Iskreno, najviše bismo voleli kada bi sadni materijal mogao da se kvalitetno proizvede kod nas u Srbiji, ali, na žalost, to tehnološki još uvek nije moguće. Iz tih razloga prinuđeni smo da kvalitetni sadni materijal nabavljamo iz uvoza.
Za holandske rasadnike smo se odlučili zbog stroge kontrole proizvodnog procesa, odgovarajućih uslova i tehnologije proizvodnje sadnog materijala. Rasadnike redovno, nekoliko puta godišnje, kontrolišu njihovi naučni instituti i laboratorije. Stroga procedura proizvodnje, kod svake isporuke identičan, vrhunski kvalitet sadnica, sva neophodna dokumentacija koja prati sadnice i potvrđuje njihov kvalitet i vrhunska poslovnost rasadnika da uvek isporuče i kvalitet i ugovorenu količinu, opredelili su nas za poslovanje sa Holanđanima.

VAŽNOST SERTIFIKOVANOG SADNOG MATERIJALA U CELOKUPNOJ PROIZVODNJI

Iskustvo mnogih proizvođača koji su praktikovali da svoje zasade proširuju i obnavljaju sa sadnim materijalom sumnjivog porekla, najčešće iz samih proizvodnih zasada, sa svim problemima sa kojima su se susreli zbog takve odluke, može nam biti putokaz i nauk da je:

Na početku podizanja zasada svaka ušteda, pogotovo kada je u pitanju sadni materijal, kasnije nas skupo košta, kradljivac je finasijskih sredstava, vremena i nerava.

PROCEDURA PROIZVODNJE SADNOG MATERIJALA

Prozvodnja sadnica malina se odvija u holandskom rasadniku u staklenicima u kontrolisanim uslovima pod odgovarajućIm temperaturnim režimom. Prozvodnja kreće u laboratoriji od matičnih biljaka a završava se u plastičnim kontejnerima zapremine od 2 dcl koji su napunjeni supstratom.

Redosled prozvodnje sadnica maline u rasadniku:

1. Prvi korak je odgovarajuća matična biljka poreklom od prebaznog ili baznog sadnog materijala.
2. Odgovorna institucija (NAKT Institut) testira matičnu biljku na prisustvo patogenih mikroorganizama uz mogućnost hemijskog tretmana i termoterapije u cilju uništavanja virusa i drugih štetnih mikroorganizama.
3. Nakon ispitivanja matične biljke, u laboratoriji se od odabranog mateijala, metodom „In vitro“ (iz kulture tkiva) proizvode „bebi“ biljke.
4. Mlade biljke se presađuju u plastične kontejnere zapremine 2 dl sa supstratom.
5. Prozvodnja sadnica se do juna meseca odvija u kontrolisanim uslovima u staklenicima koji su specijalno namenjeni proizvodnji sadnog materijala.
6. Od juna meseca prozvodnja sadnica se preseljava na otvoreno polje.
7. Od novembra meseca biljke ulaze u fazu mirovanja. Kada im opadne lisna masa pakuju se u gajbe i skladište u hladnjaču.
8. U hladnjači se sadnice čuvaju na odgovarajućem temperaturnom režimu do momenta isporuke.

SADNICA U PROCESU PROIZVODNJE NIJEDNOG TRENUTKA NIJE BILA U KONTAKTU SA ZEMLJOM ŠTO JE GLAVNA PREDNOST HOLANDSKE KONTEJNERSKE SADNICE.

                       

         Slika 1. Proizvodnja sadnica u rasadniku                                  Slika 2. Razvijenost korena sadnice

Proces transporta, uzorkovanja na granici, fitoanaliza i carinjenja traje minimum 15 dana tako da su sadnice dostupne za sadnju od polovine marta pa na dalje, što je svakako u optimalnom agroekološkom roku za sadnju maline.

USLOVI NABAVKE SERTIFIKOVANOG SADNOG MATERIJALA MALINE

Imajući u vidu da je Srbija jedan od lidera u proizvodnji maline, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije je donelo odluku radi unapređenja i povećanja obima proizvodnje, da će subvencionisati nabavku sertifikovanog sadnog materijala u cilju obnove i podizanje novih zasada malina.
Maloprodajna cena sadnice Vilameta je 92,40 din/kom, za veće količine odobravamo rabate. Kupovinom sadnog materijala u ATP-u dobijate sva prateća dokumenta koja se odnose na poreklo i kvalitet sadnog materijala i način plaćanja, što je neophodno za ostvarivanje prava na subvenciju.
Avansnom uplatom od 30% rezerviše se željena količina, a ostatak ste u obavezi da uplatite najkasnije do 10. februara naredne godine.

OPREMA ZA PROIZVODNJU MALINE

Nabavkom kvalitetnog sadnog materijala naša pomoć proizvođačima malina u Srbiji se ne završava. U mogućnosti smo da Vam pomognemo da nabavite i kvalitetnu opremu – sistem za navodnjavanje i orošavanje i opremu za parcijalno pokrivanje maline (naslon i mrežu), koja je neophodna za višegodišnju uspešnu prozvodnju.

POSTPRODAJNI SERVIS

Prodajom sadnica i opreme investitoru naša misija nije završena. Naš stručni tim, sa dugogodišnjim iskustvom i odličnim rezultatima u vođenju proizvodnje borovnica i jagoda je na raspolaganju za vođenje ishrane i zaštite Vaše plantaže. Ako postoji potreba sa Vaše strane za tom uslugom naši inženjeri će po dobijanju hemijske i mehaničke analize zemljišta, hemijske analize vode za navodnjavanje i dimenzija plantaže, pomoći savetima i preporukama oko pripreme zemljišta za sadnju, isprojektovaće plantažu i odrediti broj redova, količinu sadnica, sistem navodnjavanja kap po kap, sistem orošavanja i protivgradnu mrežu.

 

Slika 3. Izgled sadnice Vilameta (14.09.2021.)

POZOVITE NAS I ISKORISTE POVOLJNU MOGUĆNOST NABAVKE SERTIFIKOVANOG BEZVIRUSNOG SADNOG MATERIJALA MALINE

+381 62 80 37 146,  +381 63 80 57 632,

+381 62 80 37 140

 VAŠ ATP IRRIGATION

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas