Delimično pokrivanje redova

PARCIJALNA PROTIVGRADNA ZAŠTINA MALINA I KUPINA

Usled evidentnih klimatskih promena proizvođači maline i kupine zadnjih nekoliko godina imaju sve veće i veće probleme sa oštećenjima od grada i/ili ožegotinama usled visokih temperatura. Kada su temperature visoke dolazi do naglog zrenja plodova, oni ostaju sitni, gubi se na prinosu, kvalitetu i prihodu, a ako se uz sve ove nevolje dogodi i grad onda su štete ne samo u tekućoj godini već i narednoj zbog oštećenih mladara.

Osnovni problem zaštite plantaža maline i kupine je nestandardno međuredno rastojanje i male površine plantaža. U praksi kod zasada maline međuredno rastojanje se kreće od 2,0 pa do 3,0 m, a kod kupine je najčešće od 2,5 do 3,0 m. U takvim uslovima uvoznici mreža ne mogu da imaju na lageru po 4-5 širina da bi trenutno mogli da odgovore na svaki zahtev proizvođača, a da pri tom namontirana mreža ne bude ni preuska ni preširoka. Sa druge strane treba razumeti da se u fabrikama proizvodnja protivgradnih mreža odvija na veoma produktivnim linijama i često su uvoznici uslovljeni minimalnim količinama u datoj širini. Te minimalne količine, u zavisnosti od proizvođača, kreću se od 4-5.000 m2 pa naviše. Sa druge strane male količine se poručuju van sezone jer u sezoni nijedna fabrika neće praviti zastoj u proizvodnji i menjati širinu mreže zbog porudžbine od par hiljada m2.

MOGUĆA REŠENJA: Najbolje rešenje je da se u zavisnosti od sorte standardizuju međuredna rastojanja, da bar po regionima i u okviru jednog udruženja i/ili zadruge/opštine proizvođači imaju za istu sortu jedno međuredno rastojanje. U ovom slučaju uvoznici bi mogli da imaju na lageru određene širine mreže.

Druga mogućnost je da proizvođači blagovremeno planiraju investicije i da već krajem godine, kada su mreže najjeftinije, prave porudžbine za narednu sezonu. Praksa da se distributeri/prodavci zovu kada se iza brda pojavi crn oblak mora se prevazići. Blagovremenim porudžbinama doći će do uvećavanja količina u svakoj širini i proizvođači mreža će odmah biti u mogućnosti da ponude bolje cene.

Dva načina montaže mreža: Prvi način je da mreža pokriva celu površinu plantaže. To je najbolje rešenje ali upravo je ovde problem mnogo različitih međurastojanja.

Druga varijanta je parcijalno pokrivanje. ATP IRRIGATION je kombinujući naše potrebe i inostrana iskustva isprojektovao rešenje po principu "uradi sam". U ponudi su dve širine mreže od 1,5 i od 2,0 m. Sa te dve širine od grada i visokih temperatura uspešno se štite plantaže do međurednog rastojanja 3,2m. Način montaže ovih mreža je prikazan na sledećoj slici:

Protivgradna zaštita maline i kupine
Protivgradna zaštita maline i kupine
Protivgradna zaštita maline i kupine
Protivgradna zaštita maline i kupine
Protivgradna zaštita maline i kupine
Protivgradna zaštita maline i kupine

          ☎️ +381 63 80 57 632 Nikola
         ☎️ +381 62 80 37 133 - Ivana
          ☎️ +381 62 80 37 146 - Milena

VAŠ, 

ATP IRRIGATION doo

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit