Supstrat za borovnicu

Supstrat za uzgoj borovnica u saksijama

Prvo pitanje svakog investitora je da li je uzgoj borovnica u saksijama težak?

Tvrdimo da apsolutno nije ako su ispunjeni osnovni preduslovi.


Šta su bitni faktori uspeha?

Kvalitetna sadnica, voda odgovarajućeg hemijskog kvaliteta, oblik saksije, tehnologija i naravno odgovarajući supstrat.


Zašto je bitan kvalitet supstrata?

Borovnica posađena u saksiji, u supstratu, treba tu da živi, bude zdrava i uspešno rađa par desetina godina bez presađivanja!


Da li je to moguće sa bilo kakvim supstratom?

U Holandiji u saksijama zapremine samo 25l imamo stotine hektara borovnica koje rađaju već 20 godina i dalje su u punoj kondiciji. Jedan od ključnih faktora uspeha u toj proizvodnji je baš supstrat.


Supstrat za borovnice

Kakav supstrat treba da bude?

Kiselost supstrata se podrazumeva ali sama po sebi nije dovoljna. Supstrat mora da ispuni nekoliko kriterijuma a dve najbitnije osobine su:

  1. Stabilnost i
  2. Prozračnost.  

Prilikom nabavke supstrata ne gledajte ni brend ni cenu, već kupujete prozračan supstrat sa stabilnom strukturom. Ne treba da vas zavaravaju ni podaci o sadržaju mikro i makro elemenata u supstratu.  Biljke njih relativno brzo potroše i za uspešnu proizvodnju  hraniva svakako moramo unositi sa navodnjavanjem. Ni najbolja sadnica, ni najbolja voda i/ili đubriva neće učiniti proizvodnju uspešnom ako supstrat nije dobar.

Stabilnost supstrata zavisi od vrste osnovnih vlakana i vlakana koja su “punioci” (koja daju zapreminu) i koliko je dug period njihovog raspadanja.  Sa vlaknima kratkog perioda raspadanja dobićete posle nekoliko godina na dnu saksije kašastu strukturu koja akumulira vodu, koja nije prozračna i u kojoj će se korenov sistem ugušiti, čak i istruliti. Ako vam se na dnu saksije na 1/4 ili 1/3 zapremine uguši koren, nikada nećete moći da ostvarite očekivani prinos a preti i uginuće cele biljke. Veoma su bitni i otvori na saksiji, njihov raspored, broj i veličina kao i sam profil dna saksije koji treba da bude reljefast.

Koji su osnovni sastojci supstrata za borovnice?

Osnova supstrata za borovnice je beli kiseli treset. Dobar supstrat bi trebalo da sadrži treset sa srednjim stepenom dekompozicije od 25%. Procenat kore ne bi smeo da pređe 10%. U suprotnom, raspadanjem kore dobijamo mnogo sitnih, finih čestica koje će blokirati šupljine između većih čestica i učiniti supstrat neprozračnim. Odnos vlage i vazduha u supstratu i posle više godina  mora biti optimalan. Kada imamo ujednačenu distribuciju vode i hraniva po celoj saksiji obezbeđujemo i da  se koren borovnice razvije kroz celu saksiju. 

Za proizvodnju supstrata se koriste 4 osnovne komponente:

  1. Treset,
  2. Vlakna kokosa ili vlakna četinara,
  3. Perlit i
  4. NPK đubriva sa dodatkom mikroelemenata.


Supstrat za borovnice

pH supstrata u KCl-u je, u zavisnosti od proizvođača od 2.8 -3.5 ili 4-7, sadržaj hranljivih elemenata N, P i K je 50-400mg/l.

Perlit – da li je neophodan?

Optimalan vodo-vazdušni režim u saksiji ne može se ostvariti bez perlita u supstratu. Perlit je sterilan, ima dobru propusnu moć za vodu i odlično zadržava vazduh oko korena biljke. Perlit u supstratu za borovnice čini podlogu stabilnom i obezbeđuje dobru drenažu i savršenu distribuciju vlage u saksiji. Perlit stvara savršenu osnovu za rast. Sve ove činjenice su važne za postizanje najboljih rezultata u uzgoju borovnice u saksijama. Što su uslovi za razvoj borovnice bolji, to će ona biti jača, zdravija  i daće bolji prinos. 

Za uzgoj borovnica u supstratu da li je potrebna automatizacija?

Apsolutno DA! Uzgoj borovnica u supstratu u saksijama ne preporučujemo ako nemate  automatizovan sistem za navodnjavanje "kap po kap". Automatizacija navodnjavanja je put ka uspehu u proizvodnji. Borovnica svakodnevno zahteva u punoj vegetaciji min 6-8 ciklusa navodnjavanja u kratkim intervalima – bez automatizacije navodnjavnja to je nemoguće ostvariti.  Automatikom regulišete pH vrednost, merite EC vrednost, insertujete kiselinu i 2 do 4 formulacije đubriva. A supstrat i saksija treba da obezbede ravnomernu distribuciju vode i hraniva i dobru drenažu. I to je sva filozofija uspešnog uzgoja borovnica u saksijama u supstratu.

ATP IRRIGATION  obezbeđuje investitorima za borovnicu supstrate najboljih karakteristika u balama od 4m3 do 6m3. Suptrati su poreklom iz Holandije, Letonije, Litvanije i Belorusije.

Pozovite nas na 011 26 61 857 ili 011 26 66 662 ili nam pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i dozvolite nam da za Vas odaberemo najbolju kombinaciju supstrata za borovnice koji će Vam obezbediti mogućnost uspešnog uzgoja borovnice u supstratu. Idealno je da nam prosledite i hemijsku analizu vode sa stanovišta navodnjavanja, ne zdravstvenu analizu.

 

Vaš,

ATP Irrigation doo

mode_edit