Treset za borovnicu

TRESET ZA BOROVNICU

Treset (Sphagnum tresetna mahovina) je vrsta mahovine koja nastaje u vlažnim staništima umerenog klimatskog pojasa, taloženjem i delimičnim raspadanjem biljnog materijala. Važna je komponenta mnogih tipova zemljišta. Obično se koristi kao dodatak zemljištu ili kao glavna komponenta mešavina za uzgoj biljaka. Veoma je važan element zbog svoje sposobnosti da zadrži vodu, poboljša strukturu tla i obezbedi hranljive materije biljkama.

Treset ima visok stepen upijanja i može zadržati značajnu količinu vode. To ga čini idealnim za uzgoj biljaka kojima je potrebno vlažno okruženje, jer pomaže u sprečavanju isušivanja tla i zadržava vlagu oko korena biljaka. Ali, uprkos svojstvima zadržavanja vlage, treset je takođe porozan, što znači da omogućava da vazduh cirkuliše oko korena biljke. Dobra aeracija je neophodna za zdrav rast korena. Sa tresetom u zoni korenovog sistema postižemo optimalna odnos vode i vazduha. Treset sadrži male količine biljnih hranljivih materija kao što su azot, fosfor i kalijum, kao i elemente u tragovima poput gvožđa, mangana i bakra. Obezbeđuje stabilno okruženje što je preduslov uspešnog razvoja svake biljke.


Treset ima sunđerastu teksturu koja podstiče rast korena, a kapacitet zadržavanja vode pomaže u održavanju hidratacije korena.


Treset se sakuplja sa staništa koja su prirodno bez patogena i korova i to ga čini „čistom” osnovom za uzgoj za koji je manje verovatno da će širiti bolesti. S obzirom da ima nizak nivo pH vrednosti idealan je za uzgoj biljaka koje vole kiselu sredinu kao što je borovnica.

Treset za borovnice


ATP IRRIGATION za potrebe sadnje borovnice uvozi 100% prirodan beli kiseli treset u balama od 6000 lit koji je prema svojim karakteristikama specijalno namenjen uzgoju borovnice.

Fizičke osobine i stepen dekompozicije treseta su od primarnog značaja za njegovu upotrebu. Stepen dekompozicije predstavlja važnu karakteristiku vezano za klasifikaciju i procenu kvaliteta treseta. Stepen dekompozicije (razlaganja) treseta se procenjuje na osnovu sadržaja vlakana ili humusa. Treset je sa stepenom dekompozicije H2-H4 ima vlaknasto-humuznu strukturu i sa strukturom vlakana 15-30mm, idealan je za oplemenjivanje zemljišta prilikom sadnje borovnice. Sadržaj organske materije je > 95%, pH vrednost u rasponu od 2,8-3,5 ili 3,8-4,2, a EC vrednost 0,1.  Biljno poreklo obuhvata Sphagnum sp. 80-85%, Eriophorull1 sp. 5-10 %, dok ostalih biljaka ima 0-15%.

U pitanju je čist treset bez dodataka aditiva.

Treset za borovnice

Pozovite nas na brojeve telefona 011 26 66 662011 26 61 857 ili nam pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i dozvolite nam da za Vas odaberemo najbolju kombinaciju treseta za borovnice koji će Vaš višegodišnji zasad učiniti zdravim, otpornim i omogućiti Vam uspešan uzgoj borovnice u zemljištu.

Vaš,

ATP IRRIGATION doo

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit