Protivgradna mreža

PROTIVGRADNA MREŽA

Protivgradna zaštita se može uraditi sa mrežama za zasenu i protivgradnim mrežama. Mreže za zasenu su jeftinije, prave zasenu 30%, što u normalno osunčanim godinama može usporiti sazrevanje ploda, garancija na UV zrake im je 3 godine i nisu otporne na jače udare vetra.
Protivgradne mreže su skuplje ali dugotrajnije i mnogo "jače" rešenje jer su otporne na udare vetra.

protivgradna mreza

Šta bi trebalo znati pri izboru mreže?

Tri parametra su bitna kada se upoređuju cene mreža:

- veličina okaca,
- gramaža mreže,
- dužina fabričke garancije proizvodjača.

Veličina okaca određuje i stepen zaštite.

Što je veća gramaža to su niti od kojih je mreža ispletena deblje, mreža je jača, otpornija na kidanje i dugotrajnija.

protivgradna mreza

Kroz okce 5x8 mm mogu proći sitna zrna grada i napraviće se ožiljci na plodovima i procenat zaštite je mali. Ta mreža ima gramažu 30-35 g/m2.

Kod mreže koja ima okca od 2,8x8 mm do 3,5x7 mm nije moguće naneti takvu štetu. Takva mreža ima gramažu od 45-50 g/m2 i razbija i krupne kapi kiše pri jakim i obilnim padavinama. Procenat zasene kakvu one nude je 14-18% (procenat zasene od 18% je optimalan).

Ako se mreža postavi na mlad zasad svakako je isplativije postaviti mrežu sa dužom fabričkom garancijom. Mreže koje imaju fabričku garanciju 8 godina (u praksi služe 12 - 15 godina) trebalo bi stavljati na starije zasade. Ako se radi o mladim zasadima svakako je bolje i jeftinije postaviti mrežu sa fabričkom garancijom 12 godina koja u praksi služi 22 - 24 godine.

Ako se kalkuliše da se na mlad zasad postavi jeftina mreža trebalo bi imati u vidu da će životni vek plantaže biti duži od životnog veka mreže i da će se posle 10-tak godina, pri eventualnoj zameni mreže, zameniti i veliki broj kopči za spajanje.

Sistem postavljanja je tako koncipiran da svaki proizvođač može sam na svojoj plantaži da namontira mrežu i da je na jesen jednostavno skupi u zimski položaj.

Protivgradna mreža
Protivgradna mreža
Protivgradna mreža
Protivgradna mreža
Protivgradna mreža
Protivgradna mreža

Pogledajte prezentaciju našeg proizvođača Arrigoni.

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit