Mreže

Protivgradna zaštita se može uraditi sa mrežama za zasenu i protivgradnim mrežama. Mreže za zasenu su jeftinije, prave zasenu 30%, što u normalno osunčanim godinama može usporiti dozrevanje, garancija na UV zrake im je 3 godine i nisu otporne na jače udare vetra.
Protivgradne mreže su skuplje ali dugotrajnije i mnogo "jače" rešenje jer su otporne na udare vetra.

protivgradna mreza

Šta bi trebalo znati pri izboru mreže?


Tri parametra su bitna kada se upoređuju cene mreža:

- veličina okaca,
- gramaža mreže,
- dužina fabričke garancije proizvodjača.

Veličina okaca određuje i stepen zaštite.

Što je veća gramaža to su niti od kojih je mreža ispletena deblje, mreža je jača, otpornija na kidanje i dugotrajnija.

protivgradna mreza

Kroz okce 5x8 mm mogu proći sitna zrna grada i napraviće se ožiljci na plodovima i procenat zasene je mali. Ta mreža ima gramažu 30-35 g/m2.

Kod mreže koja ima okca od 2,8x8 mm do 3,5x7 mm nije moguće naneti takvu štetu. Takva mreža ima gramažu od 45-50 g/m2 i razbija i krupne kapi kiše pri jakim i obilnim padavinama. Procenat zasene kakvu one nude je 14-18% (procenat zasene od 18% je optimalan).

Ako se mreža instalira na mlad zasad svakako je isplativije postaviti mrežu sa dužom fabričkom garancijom. Mreže koje imaju fabričku garanciju 8 godina (u praksi služe 12 - 15 godina) trebalo bi stavljati na starije zasade. Ako se radi o mladim zasadima svakako je bolje i jeftinije postaviti mrežu sa fabričkom garancijom 15 godina koja u praksi služi 22 - 24 godine.

Ako se kalkuliše da se na mlad zasad postavi jeftina mreža treblo bi imati u vidu da će životni vek plantaže biti duži od životnog veka mreže i da će se posle 10-tak godina, pri eventualnoj zameni mreže, zameniti i veliki broj kopči za spajanje.

Sistem postavljanja je tako koncipiran da svaki proizvođač može sam na svojoj plantaži da namontira mrežu i da je na jesen jednostavno skupi u zimski položaj.

otkup borovnica
otkup borovnica
otkup borovnica
otkup borovnica
otkup borovnica
otkup borovnica

Pogledajte prezentaciju našeg proizvođača Arrigoni.