Agrotekstil za borovnicu

AGROTEKSIL

Često nam proizvođači borovnica, koji su podigli svoje zasade na banku ili pak planiraju da ih podignu, postavljaju pitanje na koji način najefikasnije eliminisati korov po bankovima i između biljaka. Korov je nepoželjan jer gajenim, odnosno kulturnim biljkama oduzima prostor, vodu, minerale iz đubriva, pa i svetlost. Tokom redovnih poseta plantažama, primetili smo da veliki broj proizvođača borovnice polako gubi borbu sa korovima.

agrotekstil


Jedna od mera jeste primena herbicida, ali to nije naša preporuka iz razloga što mnogi herbicidi negativno utiču na biljke i korisne zemljišne mikroorganizme koliko god mi bili pažljivi prilikom njihove upotrebe. Mnogo bolja varijanta je plevljenje.
Plevljenje je ručno suzbijanje korovskih biljaka u plantažama borovnice, mora se izvoditi redovno, dugotrajan je proces i ne dozvoljava korovima da se razviju. Sve češće, proizvođači imaju problem sa nemogućnošću angažovanja radne snage za tu agrotehničku meru pa su i dnevnice za angažovanje radne snage visoke. Zbog toga ručno plevljenje puno košta i mnogi proizvođači se na kraju ipak odlučuju za primenu herbicida.

agrotekstil

Dobra vest za proizvođače koji imaju problem sa korovima, a protivnici su primene herbicida, je da se na već postojećim plantažama bez ikakvih ograničenja, može postaviti AGROTEKSTIL, na način gde ne dolazi do oštećenja biljaka prilikom njegovog postavljanja, a ukoliko je potrebno, uvek se može lako sa njim manupulisati i po banku dodati organska materija – malč.

AGROTEKSTIL NA VEĆ PODIGNUTIM ZASADIMA BOROVNICE?

Idealna širina agrotekstila za ovu namenu je 80 cm. On se fiksira (ukopava) na dnu banka sa leve i desne strane a na vrhu banka se leva i desna strana preklapaju da ne bi došlo do prodora svetlosti i rasta korova. Na bankovima već zasađenim borovnicama, agrotekstil se postavlja na sledeći način.

agrotekstil


Sa obe strane i uz samu ivicu dna banka plugom napraviti brazdu dubine 10 do maksimalno 15cm.

agrotekstil
Agrotekstil raširiti, postaviti u brazdu, lepo zategnuti i zatrpati. Isto to je potrebno uraditi i na drugoj strani banka. Bitno je da u brazdi imamo 10-15cm agrotekstila i da se dobro zatrpa (dovoljnom količinom zemlje) da se vremenom isti ne bi mogao izvući.

agrotekstil


Agrotekstil dižemo na vrh banka i na oko 15cm sa leve i desne strane svake biljke napraviti na levom i desnom agrotekstilu 2 reza dovoljno dugačka da se oslobodi biljka a agrotekstil između ta 2 reza može se podaviti pod banak (bolje je nego da se odseca). Na taj način svaka strana agrotekstila će na vrhu banka preći preko polovine. VEOMA JE VAŽNO da na vrhu banka imamo preklapanje ne manje od 20cm iz 2 razloga: da ne bi došlo do prodora svetlosti ispod agrotekstila i ponovnog rasta korova i da bismo posle naknadnog dodavanja malča (svake 2do 3 godine) mogli opet da napravimo preklop.


VODITI RAČUNA DA PREKLOP AGROTEKSTILA BUDE U SMERU DUVANJA VETRA!

agrotekstil


Između biljaka na vrhu banka potrebno je fiksirati agrotekstil. Fiksiranje radimo na oko 2cm od ivice preklopa. Najjednostavnije i najefikasnije je pocinkovanu žicu ne tanju od 2.5mm (preporuka je debljina 3,2mm) saviti u obliku ćiriličnog slova P, pri čemu je horizontalni deo oko 10cm. Vertikalni kraci treba da budu onolike dužine da se mogu pobiti do kraja i da drže agrotekstil pritegnut uz banak. Dužina kraka zavisi od već postojeće debljine malča. U praksi, treba je utvrditi za svaku plantažu. Orijentaciono, kraci su najčešće dužine oko 25 do 30cm.

klin za agrotekstil


Još jedno rešenje pričvršćivanja agrotekstila za zemljište na dnu banka su plastični klinovi. Klinove ne preporučujemo na vrhu banka jer se ne mogu lako izvaditi iz agrotekstila kada bude neophodno dodavanje malča.

AGROTEKSTIL - isplati li se ulagati?

Kako je pitanje ulaganja finansijskih sredstava jedno od ključnih kod mnogih proizvođača, potrudili smo se da ga što preciznije prikažemo.
Uzećemo za primer plantažu površine od 1 ha (dimenzija 100mx100m), sa međurednim rastojanjem od 2,85m. Ukupna dužina bankova je okvirno 2.900m. Potrebna površina agrotekstila je 4.640 m2. Po trenutnim prosečnim cenama, agrotekstil košta oko 80,00 din/m2. Troškovi za nabavku kvalitetnog agrotekstila (100g/m2, UV rezistentnost 700kLy) za ovu površinu su ukupno oko 3.150 €. Na ovu cenu treba dodati i trošak postavljanja - između 2.000 i 2.500 €. Dakle, ukupni troškovi nabavke i postavljanja agrotekstila su na nivou oko 5.500 €/ha.
Sa druge strane, na osnovu višegodišnjeg praćenja proizvođača i njihovih troškova tokom godine za površinu od 1ha, potrebno je 200 dnevnica za 4-6 ciklusa pljevljenja trave tokom sezone, tako da godišnji troškovi radne snage za plevljenje trave za 1ha iznose oko 6.000 €.
Ukoliko se vrši i tretman kosine banka herbicidima imamo dodatni trošak herbicida oko 400-500 € ali se smanjuju troškovi plevljenja trave, međutim, imamo veliki rizik da se prenese herbicid i na biljku i da otkupljivač detektuje ostatke u plodu.
Da bi rešili problem sa korovima u zasadu borovnice, za samo jednu sezonu, za površinu od 1 ha treba da izdvojimo oko 6.000 € za angažovanje radne snage i utrošak herbicida, dok nam za nabavku i postavljanje agrotekstila treba približno 5.500 €, praktično imamo identičan trošak. Već naredne godine uštedeli smo oko 6.000 eur, a ako posmatramo kumulativno u periodu od 10-12 godina, koliko će nam minimum služiti agrotekstil, za plevljenje trave ćemo potrošiti oko 60-70.000 €, približno onoliko para koliko bi bilo potrebno za podizanje plantaže - sadnice, treset, navodnjavanje, protivgradna mreža (dijagram 1).

agrotesktil

Sa agrotekstilom dugoročno i efikasno rešavamo problem sa korovom a dodatni benefit agrotekstila je što zadržava malč da ga vetar ne odnese. U tom malču će se dodatno razvijati korenov sistem borovnice i to će dovesti do većeg prinosa i veće zarade.


Tehničke karakteristike agrotekstila

Agrotekstil se proizvodi u različitim dimenzijama: širine od 0.8, 1.05, 1.20, 1.65m i dužine od 100m. Njegova težina je 100g/m2 što je jedna od karakteristika koja utiče na sprečavanje rasta korova. Sačinjen je od UV stabilisanog polipropilena UV stabilnosti 700kLy. UV stabilnost se odnosi na broj nedelja ili meseci posle kojih dolazi do oštećenja na agrotekstilu usled direktne izloženosti delovanju UV zračenja. Na geografskoj širini na kojoj se nalazi Srbija, u proseku se razgradi 100-120 kLy tokom jedne kalendarske godine. Ovo u prevodu znači da je fabrička garancija 7-8 godina, dok u praksi ovaj interval traje duplo duže.
Crna boja i gusto tkanje agrotekstila sprečava prolazak svetlosti čime zaustavlja rast korova, a ipak u potpunosti propušta vodu, tako da imamo rešeno pitanje oticanje viška vode, što je još jedan u nizu benefita agrotekstila.
Možemo zaključiti da sve navedene karakteristike koje pozitivno utiču na održavanje zasada, kao i rast i razvoj biljaka opravdavaju investiranje u agrotekstil.

agrotekstil

Kada želite da postignete specijalne efekte možemo Vam predložiti crno beli tekstil.

Agritela black & white – u crno-beloj varijanti, UV stabilna 650kLy, težine 100g/m2, dostupna u rolnama 1.45 x 100m. 

Dvobojna tkanina kombinuje efekat malčiranja crnom bojom sa donje strane i reflektujući efekat belom bojom sa gornje strane. Crna podloga sa svojim efekatom malčiranja direktno utiče na smanjenje pojave korova i samim tim smanjuje upotrebu herbicida. Bela površina zbog efekta difuzne refleksije svetlosti utiče na stvaranje povoljnijeg toplotnog režima za razvoj biljaka, što dovodi do povećanja intenziteta najznačajnijeg fiziološkog procesa biljaka - procesa fotosinteze. Intenzitet fotosinteze direktno utiče na povećanje količine šećera u plodu kao i njegov rast i razvoj.

crno-beli agrotekstil   agrotekstil

agrotekstil  agrotekstil  

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko obračuna potrebne količine i nabavke i kvalitetnog agrotekstila na Vašoj plantaži, biće nam zadovoljstvo da nas kontaktirate na telefon 011/266-18-57 ili nam pišite na e-mail.

Vaš,

ATP IRRIGATION doo

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit