Kasne sorte sadnica jagoda

Povratak na odabir sorti jagoda

KASNE SORTE JAGODA

Povratak na odabir sorti jagoda

KASNE SORTE JAGODA

Salsa


Bogato iskustvo ukusa i obilja

jagoda salsa

Salsa je jedna od najrodnijih sorti jagoda. Njen potencijal u drugoj prolećnoj berbi doseže i do 1.2 kg/sadnici (45-50 t/ha) prilikom prolećne sadnje.

Nastala je ukrštanjem sorti Polka i Chandler. Dospeva na rod 7 dana posle Elsante.

Odlikuje se veoma krupnim, konusnim i ukusnim plodovima, dobre arome. Kožica je crvena a meso je roze boje. Jedina njena mana je da nije pogodna za dugotrajne transporte i ona se preporučuje za plasman gde su kraći transporti. Ovaj problem se smanjuje izbalansiranom ishranom, gde se mora ograničiti unos azota a pojačati unos kalcijuma i kalijuma.

Otporna je na zimske mrazeve, a s obzirom da je jedna od najkasnijih sorti (kasno cveta) kod nje se ne dešavaju oštećenja od poznih prolećnih mrazeva. Biljka je snažna i otporna na bolesti korena, pepelnicu i uvenuće, može se gajiti i na starijim zemljištima.

Spada u kategoriju A500 – prvi plodovi posle 8 nedelja od sadnje. Odlikuje je krupnoća ploda

salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda
salsa jagoda    salsa jagoda

Jive


Korak do savršenstva

jagoda jive

Jive je kasna sorta sa krupnim, sjajnim plodovima narandžasto crvene boje. Lepo oblikovan i atraktivan plod je upadljiva karakteristika ove kasne sorte. Plodovi sporo sazrevaju, a berba počinje 7 do 10 dana posle Sonate. Bokor je snažan, relativno kompaktan i ima jedinstvenu tamno zelenu boju. Formira malo stolona tako da je sva životna energija usmerena na formiranje plodova. Ima snažne I krute rodne grančice koje nose veoma krupne I atraktivne plodove sa prijatnom aromo jagode. Pogodna je za gajenje u hladnijim klimatskim uslovima zapadne Evrope. Sorta Jive je otpornija prema suši u poređenju sa Sonatom i razvija dovoljno vegetativne mase do početka cvetanja. Zbog navedenih karakteristika Jive konstantno daje krupne plodove, što omogućava efikasnu berbu tokom cele sezone.

Kvalitet ploda
Jive formira krupne mesnate plodove sa lepom aromom jagode. Plodovi su uniformni, izduženi sa nešto širim i spljoštenim nosem. Sjajan narandžasto-crveni izgled plodova je upečatljiv i jedinstven među sortama kasnog vremena zrenja. Sporo sazrevanje plodova rezultira značajno većom prosečnom masom ploda u poređenjem sa sortom Sonata. Plodovi su, takođe, čvršći i manje osetljivi prema ubojima i povredama. Plodovi u punoj zrelosti ostaju živo crvene boje u dužem vremenskom periodu, što omogućava odlaganje berbe po potrebi, odnosno prema potrebama tržišta. Takođe, plodovi su veoma otporni prema kiši. Tekstura ploda se jasno razlikuje zahvaljujući izuzetnoj čvrstoći. Plodovi ove sorte su uniformnog oblika a semenke površinski raspoređenje.

jagoda jive

Cvetanje i period berbe
Jedna od najboljih osobina sorte Jive je kvalitet cveta. Cetovi produkuju veliku količinu polena, što rezultira visokim stepenom oplodnje i malim brojem deformisanih plodova. Fenofaza cvetanja kreće kasnije u poređenju sa sortom Sonata. Broj cvetova po rodnoj grančici je niži, međutim ovo se kompezuje činjenicom da Jive formira veći broj plodonosnih grančica. Ovo rezultira pravilno raspoređenom i vremenski dužom berbom. Rodne grančice ostaju tik ispod lišća, a optimalno vreme berbe je kada plodovi dobiju narandžasto crvenu boju.

Produktivnost
Prosečan prinos sorte Jive je mnogo veći u poređenju sa sortom Sonata. Plodove se ne mogu se lako odvojiti pri berbi kao kod sorte Sonata zato što Jive ima mnogo čvršće rodne grančice. Ipak, brzina berbe sorte Jive je veća zbog veće prosečne mase ploda i otvorenog tipa biljke. Plodovi sorte Jive ne zahtevaju mnogo sortiranja zbog odliče krupnoće, uniformnog oblika sa niskim procentom deformacija i izražene čvrstoće ploda. Sorta sazreva dosta sporo, što rezultira značajno većom masom ploda u poređenju sa ostalim sortama kasnog vremena zrenja. U punom rodu prosečno daje 1300gr po bokoru, odnosno 570gr već posle osam nedelja u prolećnoj sadnji.

jagoda jive

Osetljivost prema prouzrokovačima bolesti
Jive pokazuje nešto veću osetljivost prema pepelnici (Sphaerotheca macularis) u poredjenju sa sortom Sonata ali je dosta otpornija od sorte Elsanta. Pokazuje osetljivost prema truleži korenovog vrata (Phytophthora cactorum), slično sorti Elsanta. Međutim sorta Jive je izrazito osetljiva prema truleži ploda (Botrytis cinerea). Produženi period cvetanja zahteva preciznan preventivni tretman fungicidima.

jagoda jive
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda

Florence


Vrlo rodna sorta

florence jagoda    florence jagoda

Florence je jedna od kasnijih sorti, sazreva 7-10 dana posle srednjeranih npr.Elsanta, pa su joj plodovi oko 30% krupniji od Elsante. Vrlo je rodna sa atraktivnim, sjajnim, srednje krupnim, čvrstim i konusnim plodovima lepe crvene boje, ukus i aroma su izraženi. Dobra je za transport. Dozreva početkom juna. Otporna je na bolesti korena i srednje otporna na bolesti lista.

jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda
jive jagoda    jive jagoda

Symphony


Slatka simfonija

symphony jagoda

Simphony je jedna od najkasnijih sorti kod kojih se praktično nikada ne dešavaju oštećenja od poznih prolećnih mrazeva. Rodna je sa srednje krupnim, ujednačenim, konusnim plodovima lepe crvene boje, veoma slatkim. I samo meso je lepo obojeno. Biljka je snažna i dobro razvijena. Dozreva krajem juna.

U praksi ona počinje sa cvetanjem nekoliko dana pre nego što Rumba i Daroyal počinju sa berbom. Otporna je na trulež plodova. Veoma dobro podnosi skladištenje.

RODNI POTENCIJAL SORTE SIMPHONY OSAM NEDELJA NAKON PROLEĆNE SADNJE

symphony jagoda    symphony jagoda
symphony jagoda    symphony jagoda
symphony jagoda    symphony jagoda
symphony jagoda    symphony jagoda

Destiny

DESTINY je sorta kasnog vremena zrenja. Odlikuje je vrlo brz vegetativni porast, boja lista je izraženo zelena a sama biljka nije preterano bujna. Kada u punom rodu pogledate biljku vidite da imate više plodova nego listova.  Srednje krupni plodovi su ukusni i izuzetno čvrsti, svetlo crvene boje i veoma je bitno istaći da plodovi vremenom ne tamne i da se mogu brati i naredni dan. Destiny ima dug perioda sazrevanja, bićete prisutni na tržištu na samom kraju sezone kada je cena jagoda visoka kao i na početku sezone. Destiny je pogodna za sve načine distribucije i odličan je izbor pogotovo u regionima gde postoje česti pozni mrazevi.

       

mode_edit