Tretman za uništavanje patogena u sistemima irigacije i fertirigacije

Ono što ne vidimo i ne razmišljamo da može da nam predstavlja problem dok se zaista ne desi . To je scenario koji se odnosi na skoro svaki aspekt života. Međutim, u našoj industriji i biljnoj proizvodnji se to sada može primeniti na vaš sistem za navodnjavanje.

Vaš sistem za navodnjavanje je zaista žila kucavica vašeg zasada i često jedna od najzanemarenijih komponenti zasada. Pod zanemarenim ne mislimo na curenje, nizak pritisak, pogrešno uključivanje i/ili začepljene mlaznice, iako to mogu biti simptomi većeg problema. U ovom slučaju problem se odnosi na izvorni biofilm koji je vrlo često prisutan u sistemima za navodnjavanje.
Unutar cevi gde se ne vidi, ali kroz koje svetlost može da prođe, nalazimo povoljne uslove za razvoj biofilma. Uzgajivači koji koriste tečne hranljive materije su najpodložniji; đubrivo je jednako efikasno u uzgoju biofilma kao i u uzgoju biljaka.


sistem za navodnjavanje problem

Slika 1. Biofilm iz sistema za navodnjavanje

Ovaj biofilm – matrica bakterija, njihovih eksudata (polisaharida) i drugih patogena – može da izazove haos u vašoj proizvodnji tako što začepljuje/zagađuje mlaznice i kapljače, a u težim slučajevima ograničava protok u bočnim linijama slično kao plak u ljudskim krvnim sudovima. Pravi problem ovde je, međutim, da biofilm može da sadrži nekoliko biljnih patogena, koji se, kako voda teče, prskaju po usevu svaki put kada navodnjavate. Xanthomonas, Psuedomonas, Pythium/vodene plesni, alge i još mnogo toga mogu se naći kako udobno žive u matrici biofilma. Slično kao koralni greben i ribe, patogeni koriste polisaharidnu matricu kao sigurnu luku, hvatajući hranljive materije koje protiču, kako bi se biofilm dalje razvijao. Često zbog ovog biofilma uzgajivači imaju uporne
probleme, uprkos brojnim prskanjima - oni se ponovo inokulišu sa naknadnim navodnjavanjem!

sistem za navodnjavanje problem

Slika 2. Unutar cevi i creva gde se ne vidi, ali gde svetlost može proći, naći ćete povoljne uslove za razvoj biofilma

Kako da se borimo protiv ove skrivene pošasti? Odgovor je dvostruk. Zbog velike tvrdoće vode, biofilm će često koristiti dostupne molekule za stvaranje mineralnog sloja - slično kao tanka ljuska koja štiti unutrašnji sloj polisaharidne sluzi.
Za borbu protiv ovoga, prvi korak će rastvoriti mineralni sloj, izlažući polisaharid uništavanju.

sistem za navodnjavanje problem

Slika 3. Biofilm može da izazove tihi haos u vašoj proizvodnji: začepljenja mlaznica/kapljača, a u teškim slučajevima, ograničiti protok u bočnim linijama

Drugi korak je oksidacija polisaharidnog sloja čime uništavamo aerobne bakterije, alge, kvasce, plesni, gljivice i njihove uspavane spore. Nakon oba koraka, sistem se ispira svežom vodom, poželjno kroz ventile za ispuštanje/odvod. Količina mrtve biomase koja se sada evakuiše iz sistema zahteva veće otvore. NE pokušavajte da ga provučete kroz mlaznice/kapljače.


Šta dalje? Bakterije mogu da počnu da formiraju novi biofilm za nekoliko minuta, dakle izuzetno je važno biti stalno korak ispred. Uzimanje uzoraka vode i jednostavno laboratorijsko ispitivanje obezbediće najisplativiju kombinaciju za vašu aplikaciju.

mode_edit