Rekordni prinosi holandskih borovnica na srpskim plantažam

Naša zemlja jedna je od glavnih proizvođača bobičastog i jagodičastog voća,a malo ko zna da pelceri ovog voća dolaze iz Holandije gde se proizvodi zasigurno najkavlitetniji sadni materijal koji pre svega prođe sve kontrole. Kako bismo došli do kvalitetnog ploda koji može da odgovori današnjem tržištu na najbolji način, važno je imati dobru sadnicu koja je proizvedena na kvalitetan način i po određenim standarima. Kvalitetan uzgoj sadnica odraziće se kako na ukus tako i na izgled samog roda, što je možda i od presudnog značaja kada dođe do kupovine.

„Počinjemo sa sadnjom sredinom aprila u saksije od dva litra jer je to prava veličina za Američku visokožbunastu borovnicu, to su dvogodišnje sadnice koje godinu dana provode u većim saksijama, a godinu ranije u manjim. Voće mora lepo izgledati u prodavnici kako bi zainteresovalo kupce, jer ako im se svidi na izgled, kupiće ga, dakle početak je vizuelan, nakon toga mora biti lepo i za jelo, mora biti čvrsto, sa dovoljno šećera i slatko kiselim balansom, takođe mora biti i sveže, veličina je bitna, ali to ne treba uvek da bude džambo voće”, rekao je Andrea Pergher.

Moderne tehnologije proizvodnje utiču na to da tokom cele godine imamo sveže voće u ponudi, što znači bolji plasman na tržištu, ali i radna snaga koja će u kontinuitetu biti angažovana.

„Kada se pojavite u nekom marketu i nudite svoju robu kao proizvođač bobičastog voća koji ima jagodu krajem aprila i tokom celog maja, borovnicu u junu, julu i avgustu, malinu u septembru i oktobru, vi ste svakako daleko ozbiljniji igrač za taj market jer imate kontinuitet u proizvodnji. Važno je da tokom čitave godine imamo sveže voće jer je to ono što kupci traže pre svega na primorju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali i drugim turističkim centrima u našoj zemlji, a naravno kada se bavite proizvodnjom voća uvek morate na najbolji način odgovoriti na zahteve kupaca”, rekao je Mile Radisavljević distributer holandskih sadnica za područje Srbije i regiona.

Upravo zbog svog zdravog porekla, ali i slatkoće koju ima, borovnica je postala jedna od delikatesnih voćnih vrsta kod nas, a širom Srbije sve je više parcela na kojima je zasađeno crno blago.

Izvor: gsz