Aktuelnosti / Borovnica ili čips?

borovnica ili cips

Zbog brzog načina života i navika, kada svojoj deci pakujemo užinu, ili novac za istu, ne razmišljamo o tome da će se oni najradije odlučiti za grickalice. Problem je što nismo stvorili naviku da planiramo obroke i nosimo ih sa sobom, ili da kupujemo hranu koja će telu osim energije obezbediti i ono što mu je neophodno za pravilno funkcionisanje. Zato su grickalice najčešći izbor.


Za razliku od navika stečenih kod nas u Srbiji, u zelenoj Holandiji većina roditelja svojim mališanima pakuje u školsku torbu ovo malo pakovanje ZDRAVIH borovnica. Koliko je neophodno da nam se svest o zdravoj ishrani promeni, govore dole navedeni podaci. Da bismo vam pokazali koliko najčešće grickalice imaju kalorija i šećera, kalorijska vrednost je prihvaćena sa deklaracije, a sve to pretvoreno u kašičice šećera.


*1 kafena kašičica je 20 kalorija

borovnica ili cips

Nećemo govoriti o količini štetnih masti koje dodatno remete pravilan i zdrav rast i razvoj naših mališana a nalaze se u ovoj "namirnici". Kakve su posledice prekomernog konzumiranja ovih primamljivih grickalica govore i podaci o tome da je sve veći broj obolelih od hipertenzije, dijabetesa, poremećaja u ishrani...


Lukavim marketinškim potezima, proizvođači nas lako preusmere da umesto ka polici sa voćem, ruku pružimo ka kesici smokija, čipsa, grisina i sličnih proizvoda.


Zato ćemo Vam navesti bar 11 razloga zašto bi trebalo da se odlučite za borovnicu.


1. Zdrav imuni sistem - Istraživanje je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svežih voćki i povrćki koje su do sada testirane. Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u telo preko pesticida ili dima.Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.
2. Stimulacija mozga - Užina od svežih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije.
3. Oživljavanje kože - Ako napravite masku od dve kašičice borovnica, dve šolje braon šećera i tri kašike limunovog soka, vaše lice će živnuti jer će šećer odkloniti osušene delove kože, limun će joj dati sjaj a antioksidanti iz borovnica pobrinuće se za njenu mekoću.
4. Dobar vid - Dve porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usled starenja za čak 38%.
5. Zdravo srce - Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.
6. Niži nivo šećera u krvi - Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa.
7. Prevencija protiv raka - Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćelije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.
8. Borba protiv infekcija urinarnog trakta - Borovnice, kao i brusnice, sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.
9. Smanjite masne naslage - Polifenoli koji se nalaze u borovnicama utiču na razbijanje ćelija masti, što se posebno odražava na salo oko stomaka. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 po činiji, pa zato može da bude odlična poslastica ako pokušavate da skinete kilažu.
10. Zdrava funkcija crevnog trakta - Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14% preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crevnog trakta, što je vrlo bitno za njegovo normalno funkcionisanje.
11. Za zdrave kosti - Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.
12. I za kraj zašto borovnica:


borovnica ili cips


 

atp

 

ATP Irrigation

Adresa: Bulevar Oslobođenja 172,
11040 Beograd, Srbija

Radno vreme:
Radnim danom od 8-16h,
subotom 08-12h

Tel: 011 / 26 618 57
Fax: 011 / 26 666 62
Mob: 063 / 80 371 32office@atpdoo.rs
www.atpdoo.rs