Aktuelnosti / Holandske sorte jagoda i prolećna sadnja

Poštovani sadašnji i budući proizvođači jagoda,


jagoda vivaldi

Iza nas je 5 godina iskustva sa holandskim bezvirusnim sadnicama više od 10 sorti jagoda i prolećnom sadnjom. Imali smo ogledna polja u okolini Beograda, Kruševca i Šapca, isprobali smo tehnologije uzgoja u jednoredu i dvoredu, uporedili smo prolećnu i letnju sadnju i možemo, kada nam Vi kažete koje vreme dospeća i koje tržište želite, sa sigurnošću preporučiti i sortiment i tehnologiju uzgoja.


Stručni tim ATP-a čine jedan doktor nauka – diplomirani inženjer voćarstva, jedan vrhunski diplomirani inženjer zaštite bilja, jedan spoljni saradnik diplomirani inženjer voćarstva i jedan diplomirani inženjer mašinstva – projektant sistema navodnjavanja. Svojim znanjem i iskustvom mogu SPREČITI da dođe do problema u Vašoj proizvodnji, a ako već imate problem i ako je rešiv oni će svakako naći rešenje. Najbolje je da se našem stručnom timu obratite "pre prve brazde" i izbegnete eventualne greške u izboru lokacije i zemljišta, sortimentu, koncepciji navodnjavanja, tehnologiji uzgoja, zaštite, berbe i skladištenja.


ODAKLE PROLEĆNA SADNJA?


Kada smo 2010-2011. godine počeli saradnju sa holandskim rasadnikom RAPO i kada smo im objasnili da naši proizvođači standardno sade frigo sadnice kategorije 500 do 800 kom u gajbi u periodu od polovine jula pa do kraja septembra i da potom beru plodove najčešće 3 godine, njihov jedini komentar je bio: "Vaši proizvođači sigurno imaju puno para jer biraju najskuplju tehnologiju!" Oni su preporučili sadnju u RANO proleće, čim priroda počinje da se budi, da se posle 8 nedelja počne sa berbom, da se drugi, MAKSIMALNI i NAJKVALITETNIJI rod bere narednog proleća, samo 14 meseci posle sadnje i da se potom plantaža uništava. Ako to kažu Holanđani, koji su po prihodu od agrara (preko 70 milijardi $/god.) posle SAD druga zemlja u svetu, postavlja se pitanje kome treba verovati. Mi, ipak, nismo 100% verovali i sadili smo iste sorte i u proleće i u leto i iduće godine daleko veći rod su imale sadnice posađene u proleće, koje su već dale jedan rod. U prilog ovoj tehnologiji ide i činjenica da su u 2015-toj i domaći izvoznici otkupljivali samo prvi i eventualno drugi rod jagoda, ali iz letnje sadnje, gde su plodovi stari min 22 meseca.


Sa druge strane, priprema zemljišta je mnogo jeftinja u jesen nego u leto, po najvećoj suši, a prijem sadnica zasađenih u proleće je preko 98%, ide i do 100%, za razliku od prijema u letnjoj sadnji kada može zbog visokih temperatura i niske relativne vlažnosti zemljišta da se osuši i preko 20-30% sadnica – taj gubitak se meri dvocifrenim brojem hilada EUR.


HOLANDSKE SADNICE JAGODA


Proizvode se u nekoliko rasadnika po JEDINSTVENOJ tehnologiji. Standard je da se zemljište priprema min 2 godine i da se u max naredne dve godine proizvode sadnice, pri čemu se svake godine u avgustu uništava matična biljka. Holandska fito služba min 6 puta kontroliše svaki rasadnik tokom proizvodnje i u slučaju i najmanje sumnje u kvalitet na nekoj plantaži ista se odmah izoluje, posebno posmatra i u slučaju potvrđenih sumnji odmah se uništavaju sadnice. Kada dobijete holandski fito sertifikat možete biti sigurni da je to 100% bezvirusna sadnica.


HOLANDSKE SORTE JAGODA


Ono što smo naučili u prethodnih 5 godina je da sorte selekcionišu prema zahtevima pojedinih tržišta. Uvek je na prvom mestu ukus i aroma, zatim genetski potencijal a boja, veličina plodova, transportabilnost i ostalo se podešavaju prema zahtevu tržišta i lokaciji proizvođača. Generalno, u poređenju sa prisutnim sortama jagoda na tržištu, ocena je da su holandske sorte jagoda ukusnije i da je rodnost veoma visoka.


Poslednji "hit" selekcionerske kuće "Fresh Forward" je da su, s' obzirom da cena radne snage u svetu raste, počeli pre nekoliko godina da selekcionišu sorte sa krupnijim plodovima i plus koje se brže i lakše beru i na taj način smanjuju učešće radne snage u kg gotovog proizvoda. Rezultat takve selekcije je i kasna sorta JIVE (Džajv) koja u drugom rodu ima genetski potencijal na nivou od 1,3 kg/sadnici.


TEHNOLOGIJA UZGOJA HOLANDSKIH SORTI JAGODA


Na osnovu rezultata sa naših oglednih polja i kod proizvođača došli smo do nekoliko zaključaka kako se moraju gajiti holandske sorte jagoda.


1. Izrada bankova sa folijom za prolećnu sadnju se MORA obaviti u jesen, da se zemljište tokom zime slegne i kada na proleće posadite sadnicu ona ostaje na dubini sadnje.
2. Ako ostavite pripremu bakova u proleće i zbog vremenskih uslova pripremu i sadnju umesto 20-25. marta obavite oko 5-10. aprila suočavate se sa min 4 problema: prvo, zemljište će tokom sleganja bankova "usisati" sadnice i to Vam smanjuje prinos za 10-30% i drugo - izaziva bolesti. Kao treće: biljka će "izbaciti" min 2-3 cveta manje ako se posadi početkom aprila umesto krajem marta 8manji prinos). I četvrto: kraj berbe verovatno ulazi u period visokih temperatura, kada će plodovi početi naglo da zrele, biće sitniji (manji prinos) i lošijeg kvaliteta. Proizvođači koji su slušali preporuke i uradili jesenju pripremu imali su prethodnih godina BEZ IZUZETKA neuporedivo bolje rezultate od proizvođača koji su sadili istu sortu ali su sve radove obavljali u proleće.
3. S' obzirom da će biljke posle prolećne berbe imati dug period vremena da se oporave i pripreme za DIFERENCIRANJE RODNOG POTENCIJA, KOJE SE NA NAŠOJ GEOGRAFSKOJ ŠIRINI OBAVLJA OD POLOVINE SEPTEMBRA DO KRAJA OKTOBRA, uočeno je da holandske sorte imaju u drugom rodu i po 110 do 150 zametaka, u zavisnosti od sorte. S' obzirom da je nemoguće (ili veoma teško) ishraniti toliki broj plodova i obezbediti njihovu komercijalnu vrednost, OBAVEZNO se u proleće vrši razređivanje korenovih vratova tako da se kod pojedinih sorti ostavljaju samo 2, max 3 korenova vrata, na primer kod sorti kao što su Salsa, Florence ili Senga Sengana.
4. Ako holandske sorte jagoda gajite na istoj plantaži u kombinaciji sa sortama koje su do sada bile uobičajene u Srbiji, tehnologija navodnjavnja i ishrane ne može biti identična. Ako izabrana holandska sorta zameće veći broj plodova od sorte koju imate na drugom delu plantaže morate razdvojiti navodnjavanje i ishranu i davati svakoj sorti količinu vode i đubriva proporcionalnu broju zametaka i biljnoj masi. Jedino u tom slučaju mogu da se vrše merodavna poređenja holandskih i ostalih sorti.


SERVISNE USLUGE I VOĐENJE PROIZVODNJE


Našim kupcima sadnog materijala (za min 30 ari) obezbedićemo na osnovu hemijske analize zemljišta i vode tehnologiju osnovnog đubrenja, odlične folije za jednorede i dvorede, višegodišnje kapajuće trake izuzetno otporne na zapušavanje, mašine za izradu bankova, tehnologiju fertirigacije i standardnu tehnologiju zaštite a u slučaju potrebe možemo (uz nadoknadu) voditi i proces proizvodnje i/ili uvesti GLOBAL GAP standard. Veoma su izvesni (za određene regione) i kontakti sa direktnim inokupcima svežeg ploda za njihova tržišta ali pod uslovom da svi proizvođači iz regiona prihvate jedinstven sortiment i tehnologiju uzgoja – Zadruge i Udruženja, izvolite, javite se - ako ste spremni da prihvatite nove tehnologije, nov sortiment i da zaradite.


mile radisavljevic

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama biće nam zadovoljstvo ako nas pozovete i/ili posetite.Srdačno Vas pozdravljam i želim Vam svakog uspeha,
"ATP IRRIGATION" d.o.o.
Mile Radisavljević, dipl. ing. vlasnik

voce

 

ATP Irrigation

Adresa: Bulevar Oslobođenja 172,
11040 Beograd, Srbija

Radno vreme:
Radnim danom od 8-16h,
subotom 08-12h

Tel: 011 / 26 618 57
Fax: 011 / 26 666 62
Mob: 063 / 80 371 32office@atpdoo.rs
www.atpdoo.rs