Protivgradne mreže / Mreže

Protivgradna zaštita se može uraditi sa mrežama za zasenu i protivgradnim mrežama. Mreže za zasenu su jeftinije, prave zasenu 30%, što u normalno osunčanim godinama može usporiti dozrevanje, garancija na UV zrake im je 3 godine i nisu otporne na jače udare vetra.
Protivgradne mreže su skuplje ali dugotrajnije i mnogo "jače" rešenje jer su otporne na udare vetra.


protivgradna mreza

Šta bi trebalo znati pri izboru mreže?


Tri parametra su bitna kada se upoređuju cene mreža:


- veličina okaca,
- gramaža mreže,
- dužina fabričke garancije proizvodjača.


Veličina okaca određuje i stepen zaštite.


Što je veća gramaža to su niti od kojih je mreža ispletena deblje, mreža je jača, otpornija na kidanje i dugotrajnija.


protivgradna mreza

Kroz okce 5x8 mm mogu proći sitna zrna grada i napraviće se ožiljci na plodovima i procenat zasene je mali. Ta mreža ima gramažu 30-35 g/m2.


Kod mreže koja ima okca od 2,8x8 mm do 3,5x7 mm nije moguće naneti takvu štetu. Takva mreža ima gramažu od 45-50 g/m2 i razbija i krupne kapi kiše pri jakim i obilnim padavinama. Procenat zasene kakvu one nude je 14-18% (procenat zasene od 18% je optimalan).


Ako se mreža instalira na mlad zasad svakako je isplativije postaviti mrežu sa dužom fabričkom garancijom. Mreže koje imaju fabričku garanciju 8 godina (u praksi služe 12 - 15 godina) trebalo bi stavljati na starije zasade. Ako se radi o mladim zasadima svakako je bolje i jeftinije postaviti mrežu sa fabričkom garancijom 15 godina koja u praksi služi 22 - 24 godine.


Ako se kalkuliše da se na mlad zasad postavi jeftina mreža treblo bi imati u vidu da će životni vek plantaže biti duži od životnog veka mreže i da će se posle 10-tak godina, pri eventualnoj zameni mreže, zameniti i veliki broj kopči za spajanje.


Sistem postavljanja je tako koncipiran da svaki proizvođač može sam na svojoj plantaži da namontira mrežu i da je na jesen jednostavno skupi u zimski položaj.


protivgradna mreza    protivgradna mreza

protivgradna mreza    protivgradna mreza

protivgradna mreza    protivgradna mreza

protivgradna mreza

Pogledajte prezentaciju našeg proizvođača Arrigoni. 

atp

 

ATP Irrigation

Adresa: Bulevar Oslobođenja 172,
11040 Beograd, Srbija

Radno vreme:
Radnim danom od 8-16h,
subotom 08-12h

Tel: 011 / 26 618 57
Fax: 011 / 26 666 62
Mob: 063 / 80 371 32office@atpdoo.rs
www.atpdoo.rs