Jagode na otvorenom polju

Od 2011. godine firme ATP IRRIGATION pocinje saradnju sa holandskim rasadnikom "RAPO"i u ponudi ima kompletnu opremu  i tehnologiju za uzgoj jagoda na otvorenom.

  

To podrazumeva vrhunski sadni materijal širokog sortimenta, frigo sadnica,   kvalitetne folije, mašine za izradu bankova i postavljanje folije i kvalitetnih sistema navodnjavanja otpornih na zapušavanje  čak i kada u vodi ima dosta gvožđa  i kamenca, zatim đubriva , sredstva za zaštitu i ambalažu. 

 

 

 

 

   PROLEĆNA SADNJA DONOSI PROFIT

 

 

   

              

 

 

U ponudi imamo sledece sorte frigo sadnica:

RANE SORTE

HONEOYE(medena),(Holandija)

Honeoye(Medena) je jedna od najranijih sorti. Otporna je na zimske mrazeve.

 

 

 

Vrlo rana i rodna sorta čvrstih i krupnih plodova. Izuzetno ukusna. Jaka biljka uspravnih listova, tolerantna na bolesti lista.

 

 

 

 

DAROJAL

Draojal je takodje novija sorta. Od sorti na nasoj listi prva stiže na rod.Biljka je veoma snazna sa jakim korenom i jakim cvetnim drskama koje se obaraju na foliju tek kad plodovi postanu krupni.Ovo je posebno znacajno kod kisnih perioda tokom cvetanja i formiranja plodova.

Plodovi su atraktvni,konusnog oblika,izrazene crvene boje ,veoma izrazenog ukusa i arome.Sorta je veoma rodna i odlicna za transport.

 

RUMBA

RUMBA je pokazala u prethodne 3 godine neočekivano dobre rezultate u proizvodnji na otvorenom. Otporna je na zimske mrazeve, trulež krunice i korena, na zeleno uvenuće i može se saditi i na zemljištu na kojem je već bila jagoda.  U poredjenju sa Clery stiže 2-3 dana kasnije ali je period berbe duži 7-10 dana i prinos je znatno veći.

Kod Rumbe, ako se radi prolećna sadnja, normalno je da se naredne godine ubere 900-1.050 g/sadnici.

Plodovi su pravilnog, konusnog oblika, BEZ DEFORMACIJA, sjajni su i transportabilni i, što je posebno važno kod izvoza, tokom skladištenja plodovi ne menjaju boju. Ukus plodova je izvanredan i poboljšava se tokom sezone. Učešće I kalse u odnosu na II je izuzetno veliko i što je posebno važno II i III kolo branja imaju takodje odličnu veličinu plodova. Očekivanja od ove sorte su velika na osnovu prvih proizvodnih godina.

Na našem oglednom polju u Konjuhu, Kruševac je dala odlične rezultate.

SREDNJE RANE SORTE

 

ELSANTA (Wageningen, Holandija)

 VODECA SORTA U EVROPI

Elsanta je jedna od najstandardnijih i najrasprostranjenijih sorti u Evropi.

Srednje rana sorta, par dana ranija od Marmolade. Izuzetno visokog rodnog potencijala, sa srednje krupnim i čvrstim plodovima prijatne arome. Treba je u leto ranije saditi zbog formiranja cvetnih pupoljaka. Pokožica je narandžaste boje i izuzetno sjajna.

Plodovi se beru na pocetku zrelosti i na taj nacin se mogu dugo cuvati u transportu i prodaji.Treba je gajiti u prohladnoj klimi, na lakom, gotovo peskovitom i zdravom zemljistu jer je osetljiva na bolesti korena.

Klikom na sliku mozete videti prvi prolecni rod.

Izuzetno atraktivna sorta za konzumnu upotrebu zbog fantasticno izbalansiranog odnosa kiselina i secera (izuzetan ukus). Takodje je neprevazidjena sorta za uzgoja jagoda u zatvorenom prostoru.

SONATA  - srednje - rana sorta

Nastala ukrstanjem Elsante i Polke,Snazna biljka,

Sazreva 2-3 dana posle Elsante,

Odlična rodnost, ukus i aroma ploda.Dosta otpornija na zimske mrazeve od Elsante.

Klikom na sliku možete videti kako izgleda prvi prolećni rod-za sadnice koje su posadjene krajem meseca marta.

Veća prosečna težina plodova,odsustvo deformisanosti plodova.Ujednačeni plodovi konusnog oblika

 

FIGARO - srednje rana sorta

Jedan od roditelja je Elsanta. Konusni,krupni i teški plodovi.Plodovi čvrsti i transportabilni.Odličan ukus i aroma.Dobar rod. Otporna na sušu i visoke t0 C.

  

 

POLKA

 Visoko rodna sorta.Odličan ukus.Otporna na bolesti.Koristi se za konzum i preradu.Odlična zamena za Z.Zenganu

 

 

 

 

 

 

 

SENGA SENGANA (Hamburg, Nemačka)

Senga Sengana spada u grupu starijih sorti koje se intenzivno gaje širom Evrope.Kod nas je prisutna decenijama i uspešno se gaji u svim reonima bez obzira što se uglavnom gaji ekstenzivno. Srednje pozna sorta koja ima veliku sposobnost adaptacije u vrlo različitim ekološkim uslovima. Plod je krupan, zatupasto-koničan do srcastog oblika, tamnocrven, dobro se odvaja pri berbi. Meso je čvrsto, sočno, aromatično, zatvoreno crvene boje, odličnog kvaliteta. Sok je intenzivno crven i služi za bojenje soka drugih sorti jagoda. Upotrebljava se u svežem stanju, a naročito za industrijsku preradu. Izvanredna je i za zamrzavanje. Bokor je bujan, kompaktan i uspravan. Cvetne drške su mnogobrojne. Radja vrlo obilno i jedna je od najrodnijih sorti (rodnija i od Marmolade). Otporna je prema mrazu i prema većini bolesti koje inače napadaju sve novije sorte jagoda.

POLKA                                             SENGA SENGANA

 KASNE SORTE

SALSA

Nastala ukrštanjem Polka x Chandler. Sazreva 7 dana posle Elsante.

Rodna kao Elsanta. Jako krupni plodovi (30% veći nego kod Elsante).

FLORENCE

Atraktivni,konusni plodovi, cvrsti i sjajni, krupniji od Elsante

Izrazeni ukus i aroma

Vrlo rodna

Sazreva 10 dana posle Elsante

Otporna na bolesti korena i srednje otporna na bolesti lista.

 

 

SYMPHONY

 Pozna sorta

Srednje krupni plodovi

Plod cvrst, ujednacen 

Rodna

Otporna na trulez ploda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

korisničko ime

lozinka