I PO 4 EVRA ZA KILOGRAM MALINA! Novi vidovi podrške Ministarstva poljoprivrede malinarima!

U istoriji malinarstva Srbije nikad postignuta i apsolutno rekordna otkupna cena od četiri evra, ali i zbog suše prepolovljen rod, obeležili su ovogodišnju sezonu “crvenog zlata” u Srbiji.

Kako za “Blic” priča Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, ovogodišnja sezona ostaće upamćena kao godina sa najvećom otkupnom cenom u istoriji gajenja maline u Srbiji, jer nikada do sada kilogram “crvenog zlata” nije plaćan puna četiri evra.

"Uzroci tome su mnogobrojni. Od činjenice da je još od lane na svetskom tržištu deficit robe, a izuzetno povećana tražnja, preko ranije ugovorenih količina za izvoz koje nisu prošle godine mogle da budu postignute, što zbog pandemije što zbog manjeg roda, do unapred uzetih avansa. U razgovoru sa hladnjačarima saznali smo da je najveća količina otkupljena za velike izvozničke firme, koje su ranije napravile aranžmane, pa je deo ovogodišnjeg roda maline već izvežen" - navodi Milinković.

Što se tiče prinosa, po rečima Milinkovića, on je na žalost bio tek na nivou 50 odsto prosečnog godišnjeg roda u najvećem broju malinjaka u Srbiji. Naime, objašnjava naš sagovornik, koliko su zasadi dobro izgledali na početku vegetacije, suša koja je počela još u junu dovela je do manjih rodnih grančica i manjeg broja plodova koji su ostali sitni.

"Sve je, međutim, kupovano po ovoj ceni koja je jedinstvena u istoriji domaćeg malinarstva. Pošto je berba završena, malinjaci se sada sređuju, ali su još uvek visoke temperature da se seku izdanci. Verujem da će ovako visoka cena biti veoma stimulativna da proizvođaći konačno počnu da primenjuju savremene agrotehničke mere. Malini se mora dati sve što joj treba, kao što se sada, na primer, daje borovnici, da bi se ustalile površine koje mogu da se rade tom tehnologijom i to bi bio pravi put. Naravno, mnogi malinari su shvatili da sadni material mora biti iz matičnih zasada, zdrav i čist, i već su počeli da nam se obraćaju da zajedno podižemo matične zasade za zdrave sadnice" – zaključuje Milinković dodajući da bi bilo dobro da se deo novca od prodaje ovogodišnjeg roda vrati u primarnu proizvodnju.

maline

Proizvođači, s druge strane, tek očekuju još bolju cenu maline, objašnjavajući da je zbog činjenice da je suša prepolovila ovogodišnji rod, situacija na svetskom tržištu veoma loša i da maline nema dovoljno.

"Smrznute maline, zbog manjka roda, fali na evropskom i svetskom tržištu još od sezone 2019/2020. godine, pa prošle, pa tako i ove na 2022. godinu. Možda je malo rano za procenu, ali prateći trendove na evropskom i svetskom tržištu i izuzetan skok tražnje od kako je počela pandemija, a uz to sumirajući i trenutno stanje zasada koje ne obećava, maline ni sledeće godine neće biti dovoljno, a to znači da bi realna otkupna cena mogla biti od 600 do 800 dinara kilogram" – smatra Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Radović je najavio nove vidove podrške Ministarstva poljoprivrede među kojima je i podsticaj od 90 odsto za nabavku kvalitetnog sadnog materijala, a u saradnji sa resornim ministarstvom Asocijacija malinara obezbedila je besplatno letovanje za 50 proizvođača.

"Reč je o petodnevnom letovanju u Grčkoj za 50 malinara sa teritorije čitave Srbije, koji uopšte ne moraju biti članovi naše Asocijacije. Samo im treba pasoš, da imaju potvrdu da su vakcinisani ili negativan PCR tekst, mogu da ponesu trošak za sladoled, sve ostalo im je plaćeno i obezbeđeno" - ističe Radović. Zainteresovani malinari za poklon letovanje u Grčkoj mogu se javiti Asocijaciji malinara Srbije.

Izvor: Blic

mode_edit