10 zanimljivosti koje možda niste znali o jagodama

1. Jagode pripradaju porodici ruža. Cvet jagode u proseku ima pet do sedam latica.

2. U antičkom Rimu jagode su koristili za lečenje depresije, nesvestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha, zapaljenja grla...Indijanci su jeli jagode mnogo pre dolaska evropskih doseljenika. Kao prvo voće proleća bili su poslastica, jeli su sveže ubrane ili pečene u kukuruzni hleb.

3. Jagode su jedino voće koje seme ima sa spoljašnje strane. U proseku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 semenki.

4. Jagode nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Seme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Botaničari smatraju da je svako seme na jagodi posebna voćka.

5. Jarkocrvena boja dolazi od flavonoida, tako da je ovo voće dobro "sredstvo" i za snižavanje holesterola što je super prevencija kardiovaskularnih bolesti. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i aminokiselina.

6. Jagode operite i odstranite im peteljke pre nego što ih skladištite. Međutim, ukoliko planirate da ih jedete nakon nekoliko dana, nemojte ih prati pre nego što ih stavite u frižider jer će se tako pre pokvariti.

7. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama.

8. Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja.

9. U srednjem veku verovalo se da jagode donose mir i prosperitet, pa su bile često na jelovniku na kraljevskim dvorovima. Osim toga, verovalo se i da će deljenje srcolike jagode sa osobom koja vam se dopada dovesti do toga da ljubav procveta.

10. Jagode ne rastu u tropskim krajevima.

Puno je dobrobiti koje jagoda kao voće ima. U našim krajevima, prema podacima iz 2019. godine, jagoda se gaji na 6.892 hektara. Prinos zavisi od sorte, tehnologije uzgoja, kvaliteta sadnica pa ako se odlučite da gajite ovo “supermoćno” voće rado ćemo Vam pomoći da Vaša plantaža jagoda daje kvalitetan plod i maksimalne prinose.
Vaš ATP Irrigation