Zašto izabrati sertifikovane sadnice jagoda?

Jedan od osnovnih uslova uspešne proizvodnje jagode predstavljaju sortno čiste, kvalitetne i zdravstveno ispravne sadnice jagoda. U tom smislu, jedino korišćenjem sertifikovanih sadnica jagoda (ili bar standardnih) pri zasnivanju proizvodnih zasada možete ostvariti kvalitetnu i visokorentabilnu proizvodnju jagode. Na žalost, stanje proizvodnih zasada u našoj zemlji je veoma loše, jer se najveći deo novih zasada podiže sadnicama jagoda dobijenih iz rodnih zasada, čime se nanosi ogromna šteta ovoj proizvodnji.


Sa druge strane i u rasadnicima sa matičnim zasadima nedopustivo je dugotrajno i iscrpljujuće umnožavanjem sadnica jagoda, pogotovo bez stalne kontrole stručnih službi. Po pravilu od matične biljke se sadnice jagoda proizvode samo jednu godinu i polovinom avgusta matične biljke se uništavaju. Dugotrajnom proizvodnjom sadnica jagoda iz matičnog zasada i/ili proizvodnjom istih iz rodnih zasada ostvaruje se niz negativnih efekata:

  • živići matične sorte jagoda mešaju se sa sejancima, pa je prisutna velika mešavina genotipova i gubi se sortna čistota (autentičnost sorte).
  • prilikom dugog nekontrolisanog vegetativnog umnožavanja sadnica jagoda dolazi do širenja svih prouzrokovača bolesti koje dovode do sistemične zaraze, a tu uglavnom govorimo o virusima koji se brzo i lako šire, bakterijama, gljivama, nematodama, mikoplazmama i štetočinama. Jagoda spada u veoma osetljivu grupu biljaka prema prouzrokovačima bolesti i štetočinama, koji ne samo da nanose ogromne ekonomske štete, već i u velikoj meri ugrožavaju opstanak samih biljaka i značajno utiču na kvalitet i transportabilnost plodova. Jedna od najvažnijih prevetivnih mera jeste upravo upotreba bezvirusnih sadnica jagoda. Gajenjem zaraženih biljaka, umnoženih iz rodnih zasada jagode, povećavate troškove proizvodnje i upotrebu sredstava za zaštitu biljaka što je negativno i sa aspekta proizvodnje biološki bezbedne hrane.
  • ostavljanjem stolona u rodnim zasadima jagode zbog umnožavanja biljaka porast bokora, njegova bujnost i generisanje roda za narednu sezonu može se smanjiti i za 30 %, a samim tim i visina prinosa, kvalitet i krupnoća ploda i njegova transportabilnost.

ATP IRRIGATION ima saradnju sa holandskim rasadnikom RAPO koji prodaje sadnice u celoj Evropi i na severu Afrike. Proizvodnja sadnica jagoda se odvija po strogo definisanim procedurama.

sadnice jagoda
Prvo se radi hemijska analiza zemljišta i analiza na nematode. U zavisnosti od vrste prisutnih nematoda u naredne 2 godine vrši se priprema zemljišta. Nematode se uništavaju na prirodan način – za jedan soj nematoda seje se japanski ovas a za drugi žuta kadifa. Navedene biljke „očiste“ zemljište od nematoda na biološki način. Matične biljke se sade od druge polovine februara, pokrivaju se pokrivkama koje ih štite od poznih mrazeva, sa biljaka se uklanjaju cvetovi, redovno se rade tretmani zaštite a holandska fitoslužba po proceduri min 6 puta kontroliše zdravstvenu ispravnost zasada. U slučaju i najmanje sumnje u zdravstvenu ispravnost vrše se dodatne analize i ako postoji problem cela plantaža se uništava – nemilosrdno, nema protekcije ni sentimentalnosti kod holandske fitosanitarne službe. Na istom zemljištu proizvodnja sadnica se može raditi max 2 godine i potom se mora promeniti lokacija.
Redovnim hemijskim tretmanima sprečava se da dođe do zaraze i/ili bilo kakvih bolesti. Investiranjem u holandske sertifikovane sadnice jagoda Vi ste za svoju plantažu nabavili vrhunske bezvirusne sadnice koje će imati odličan rodni potencijal (prinos), sve sorte se bez izuzetka odlikuju odličnim ukusom ploda, atraktivnim oblikom i bojom i uz poštovanje tehnologije pripreme zemljišta, sadnje i uzgoja Vi ćete sebi obezbediti odličnu zaradu, učinićete svoj biznis profitabilnim. Dokumentaciju koja prati holandske sadnice jagoda, pored računa i fiskalnog računa, čine i holandski fitosertifikat (pečat „k'o vrata“), proizvođačka deklaracija i etiketa NAKT-ovog sertifikacionog instituta na svakoj gajbici – nema šale, nema prevare.


Koje su razlike u investiciji pri podizanju plantaže sa sertifikovanim sadnicama jagode i sa sadnicama iz rodnih zasada?

Priprema zemljišta - Košta identično u oba slučaja.
Folija i sistem navodnjavanja – Košta identično u oba slučaja.
Đubriva – Koštaju približno identično u obe varijante.
Pesticidi – Treba ih manje kod sertifikovanih sadnica jagoda jer su 100% zdrave, nezaražene sadnice. Tu je i trošak aplikacije pesticida.
Kvalitet i transportabilnost ploda – Plod nezaražene sadnice je zdraviji, čvršći i transportabilniji, lakše ga je prodati, kupac će vam se rado vratiti. možete i da pregovarate o ceni pogotovo ako se rod plasira na udaljena tržišta (izvoz u daleke zemlje).
Prinos – Nesumnjivo i neoborivo veći je kod sertifikovanih sadnica.
Subvencije – dobijate ih samo za sertifikovane sadnice i to 40% na VP cenu. Kada od maloprodajne cene sertifikovane sadnice jagoda oduzmete 40% koje dobijate kao subvenciju i kada uzmete u obzir broj osušenih sadnica iz rodnih zasada, pogotovo ako je u pitanju letnja i/ili jesenja sadnja, izračunajte sami da li ste šta uštedeli.

sadnice jagoda

Umesto zaključka!

Nemojte da Vas bilo ko ubeđuje „ovo je najbolje, sve drugo ne valja, ...“. Probajte sami, potražite savet nekog stručnjaka (ali pravog, koji je proveo dane i godine na terenu), pročitajte neku literaturu, napravite eksperiment ali da bi isti bio kvalitetan i da bi zaključci bili pravi ne možete posaditi 100 sadnica, ne treba da sadite ni hektar, ali par hiljada sadnica je dovoljno da se donese ispravan sud o prosečnom prinosu, kvalitetu ploda i otpornosti sorte na bolesti. Ne birajte najjeftinija ni đubriva ni pesticide – ona sa najnižom cenom nisu uvek najjeftinija. Dobar stručnjak će Vam preporučiti šta je optimalna kombinacija kvaliteta i cene kod pesticida i đubriva.

Praktično, kod uzgoja i eksperimenata sa novim sortama i/ili sadnicama treba ispratiti životni vek jagode a to su 2 berbe ako je cilj dobijanje vrhunskog kvaliteta ploda, eventualno i treći rod ali unapred morate prihvatiti posebnu tehnologiju uzgoja u trećem rodu da biste imali što manju drugu klasu. Posle ovog perioda sami ćete zaključiti šta i kako ćete raditi.

 

Pogledajte video gde ćete saznati zašto bi proizvođači trebalo da se odluče za sertifikovan sadi materijal i prolećnu sadnju!

mode_edit